Cum sa faci economii in viata de zi cu zi

Economiile sunt o reusita in viata multor oameni, asta mai ales in conditiile in care putini sunt cei care reusesc sa puna ceva bani deoparte, sau cum s-ar zice, sa puna bani albi pentru zile negre. Salariile sunt relativ mici, iar marea majoritate a generatiei de acum e o generatie de consum, nascuta si educata in niste vremuri de crestere economica in care s-a incurajat mereu consumul de orice fel.
Ei bine, incepand cu 2007-2008, lucrurile au inceput sa se schimbe, iar cei care aveau rezerve de bani cash au putut sa se imbogateasca sau pur si simplu sa traiasca mai bine fata de restul lumii. Asta e explicatia pentru care oamenii cu bani au facut si mai multi bani in urma crizei financiare, iar cei fara bani s-au “tarat” de la o zi la alta fara sa poata realiza sau strange mare lucru.
Cum se pot face economii?

Simplu. In viata personala mai ales, acolo unde cheltuielile pot fi contorizate.
Personal, va recomand ca timp de o luna sa notati fiecare venit si fiecare cheltuiala in parte, indiferent ca vorbim de rubrici de un leu sau de 400 de lei. La sfarsitul lunii veti putea face o statistica pentru a vedea pe ce anume se consuma cei mai multi bani si care sunt cheltuielile care pot fi taiate pentru a putea face ceva economii.
7 sfaturi

Nu sunt un expert al economiilor, insa din experienta personala, va pot da 7 sfaturi care va pot fi de ajutor:
1. Nu va cumparati cele mai noi smartphone-uri aparute pe piata, doar din dorinta de a fi printre primii care au un astfel de gadget si mai ales daca nu aveti nevoie neaparata de astfel de produse. In fond, peste cateva saptamani respectivele produse se vor scumpi oricum, iar in plus, sunt sanse mult mai mari sa gasiti produse similare sau chiar gadget-urile dorite pe site-uri de anunturi telefoane mobile la scurt timp de la lansare, aduse de cei care fac comenzi de pe site-urile internationale.
2. Nu consumati prea multe dulciuri, pentru ca din punct de vedere al corpului, ele nu reprezinta decat surse de carbohidrati rapizi, cu sanse foarte mari de a fi depozitati sub forma de grasime. Daca punem la socoteala ca sunt si scumpe si reprezinta si un real pericol pentru sanatate, atunci cu siguranta exista suficiente motive pentru care cantitatile de culciuri trebuie reduse.

3. Schimba banii pe care ii ai in bancnote cat mai mari. E o chestie pur psihologica, insa de efect, intrucat inainte de a arunca banii pe chestii de care nu au neaparata nevoie, oamenii se vor gandi de 2 ori daca merita sa schimbe banii pentru respectivul lucru.
4. Tine-ti banii in plus in conturi de economii, care pot fi accesate usor prin home banking. Nu numai ca vei avea parte de o dobanda (mica, ce-i drept), dar te vei gandi de 2 ori inainte sa transferi banii din conturile de economii in contul de card.
5. Faci curatenie si observi ca ai electronice si/sau electrocasnice de care nu mai ai nevoie? Nu le arunca! Sunt destul de multe site-uri pe care pot fi postate anunturi gratuite si de pe urma carora mai poti scoate cativa banuti.
6. Planifica-ti cu atentie cheltuielile importante, astfel incat sa stii in permanenta cati bani mai ai de platit si cati mai ai la dispozitie.
7. Stabileste-ti niste teluri financiare: de exemplu, impune-ti ca in 45 de zile sa ai in contul de economii 1000 de lei si fa tot posibilul ca la sfarsitul acestei perioade sa ai in cont respectiva suma. E mai mult un truc psihologic, dar care te va ajuta sa nu cheltui bani pe lucruri de care nu ai nevoie.

 

Arata si prietenilor tai:

www.i-drpciv.ro - site-ul cu cele mai bune chestionare auto online. Tot de aici poti face rost de Codul Rutier Mura in Gura, legislatia explicata pe intelesul tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *