Traditii de nunta in Transilvania

Traditii de nunta in Transilvania

Ne credeti sau nu, dar Transilvania a dat tonul multor obiceiuri, inclusiv a obiceiurilor de nunta. De exemplu, stiati ca obiceiul furatului miresei (urmand ca ea sa fie rascumparata de catre mire sau de catre nasul mare) este originara din zona Clujului? Ulterior, aceasta traditie a fost preluata si de catre celelalte regiuni din tara, fiind astazi un lucru comun la mai toate nuntile.

(1) Dupa cum se poate vedea in poza alaturata, in unele zone (in acest caz, in Maramures) inca se pastreaza traditia de a merge in straie populare la biserica, desi nu e o regula neaparat valabila. Depinde mult si de religia cuplului (dupa cum stiti, in Ardeal exista multi catolici, reformati si ortodocsi) dar si de placerea de a se imbraca in astfel de haine.

Pe vremuri, tinerii nu aveau contacte foarte dese, astfel ca pentru a evita situatii penibile, trimiteau petitori la parintii fetelor, care de regula erau femei cu o putere foarte mare de persuasiune sau, daca stiau sigur ca fetele vor sa-si intemeieze cu ei o familie, mergeau impreuna cu familia. Avea loc o negociere, in urma caruia, in cazul in care familiile cadeau de acord, tinerii primeau binecuvantarea parintilor de a se casatori si totodata, promisiunea ca vor fi sprijiniti.

O alta traditie originara din Transilvania rurala era trimiterea vornicului din sat sa anunte pe toata lumea sa se pregateasca de cununie si implicit, de petrecerea care avea loc neaparat la ambele familii. Odata cu dezvoltarea satelor si a oraselor, invitatiile la nunta se fac personal, dar doar dupa o consultare prealabila intre viitorii miri.

Ca fapt divers, odinioara se obisnuia sa se petreaca atat in ziua nuntii, cat si in sambata de dinaintea cununiei religioase, un obicei care desi era foarte frumos, e omis de foarte multe cupluri care se casatoresc in zilele noastre.

Vezi si:  Plimbare pe la Cozia

Traditia steagului de nunta, inca tinuta vie in multe dintre satele transilvanene, insemna coaserea unor naframe intr-un bat. Steagul format era/este pus pe poarta viitorului mire cu o seara inainte de nunta, urmand ca a doua zi, atunci cand alaiul se strange si se porneste pentru a fi luata de acasa fata, el sa fie montat pe poarta casei miresei.

Voi ce obiceiuri de nunta stiti?

 

Arata si prietenilor tai:

www.i-drpciv.ro - site-ul cu cele mai bune chestionare auto online. Tot de aici poti face rost de Codul Rutier Mura in Gura, legislatia explicata pe intelesul tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *