6 rani emotionale pe care le “mostenim” din copilarie

6 rani emotionale pe care le “mostenim” din copilarie

Te confrunti la varsta adulta cu unele rani emotionale pe care le ai inca din copilarie si peste care nu ai putut sa treci nicicum? Intr-adevar, unele experiente negative traite in copilarie pot sa afecteze sanatatea mentala in timpul dezvoltarii si maturizarii.

Ranile emotionale sunt produsul unor experiente neplacute care ne-au marcat copilaria. Si chiar daca aceste evenimente au avut loc acum multa vreme, ne-au marcat si ne marcheaza vietile si drept consecinta si la varsta adulta continuam sa simtim temeri caracteristice copilariei.

Din acest motiv, este foarte important sa invatam sau sa ajutam copiii sa isi gestioneze emotiile si sa isi invinga temerile. In calitate de parinte, este important sa intelegi ca este vorba despre o munca in echipa.

Umilinta. Daca unii colegi de clasa, membri ai familiei sau chiar parintii au ras sau si-au batut joc de copil sau nu au fost de acord cu o trasatura sau atitudine a sa, tinand mereu sa ii arate asta, acest lucru poate sa duca la o personalitate introvertita sau la complexe serioase. Victima criticilor din copilarie poate sa devina o persoana foarte rea care vrea ca ceilalti sa sufere ca si ea.

Teama de abandon. Copiii care au crescut mereu cu o teama de abandon constanta, incearca sa compenseze aceasta lipsa. Din acest motiv isi abandoneaza in mod frecvent partenerii sau proiectele.

Probleme cu stima de sine. O stima de sine ridicata este cea care se dezvolta si se « creste » in perioada copilariei, mai ales in sanul familiei. Daca parintii nu sunt capabili sa accepte copiii asa cum sunt sau sa ii iubeasca, acestia vor avea impresia ca trebuie sa se schimbe pentru a raspunde asteptarilor lor.

Vezi si:  De ce ne este frica de clovni?

Nu uita ca fiecare copil este unic si diferit. Atunci cand un cpil iti vorbeste despre ceva care il face sa fie mandru de sine, ar trebui sa iti exprimi bucuria cu un gest de afectiune.

Nedreptatea. Atunci cand un copil este nedreptatit in mod frecvent sau cand greselile ii vor fi exagerate, se va simti nesigur pe el. Va deveni o persoana care va avea o viziune foarte negativa asupra vietii.

Anxietatea de separare. Teama de a fi singur in copilarie sau departe de parinti, va forma un adult care va face orice pentru a fi iubit. Cei care au suferit din cauza aceasta sunt supusi, anxiosi si nesiguri.

Tradarea. Daca nu ne indeplinim promisiunile in calitate de parinti, atunci copiii vor ajunge sa devina adulti neincrezatori si antisociali. Sa tradezi un copil inseamna sa profiti de naivitatea sa si sa o inlocuiesti cu rautate.

Arata si prietenilor tai:

www.i-drpciv.ro - site-ul cu cele mai bune chestionare auto online. Tot de aici poti face rost de Codul Rutier Mura in Gura, legislatia explicata pe intelesul tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *