Cauti mereu sa ii salvezi, sa ii ajuti pe altii? Te face acest lucru sa te simti important? Descopera in cele ce urmeaza ce poti face sa te salvezi pe tine insuti.
Poate nu ti-ai dat inca seama, dar suferi de sindromul salvatorului. Salvatorul resimte o anumita atractie fata de persoanele cu probleme si isi consacra energia si timpul in incercarea de a le ajuta pe aceste persoane.
Cum poti sti daca suferi de sindromul salvatorului?
Poate deja te-ai identificat cu cele mentionate mai sus. Sindromul salvatorului este mai frecvent decat iti poti imagina. Descopera cum poti determina daca suferi sau nu de sindromul salvatorului.
Simti nevoia sa oferi ceea ce tu nu ai primit in viata
Daca suferi de sindromul salvatorului atunci vei incerca sa le oferi celorlalti ce tu nu ai primit in viata. Simpatizezi puternic cu acele persoane care se afla intr-o situatie delicata si cauti mereu sa le rezolvi problemele, intr-un fel sau altul. Consideri problemele lor problemele tale. Este ca si cum le-ai datora ceva. Insa, in realitate, tie iti datorezi ceva: iubirea de sine.
Cauti recunostinta altor persoane
Un alt aspect caracteristic al sindromului salvatorului este ca acesta din urma cauta in mod inconstient recunoasterea. Isi doreste sa auda fraze de genul Multumesc, mi-ai salvat viata sau Ce m-as fi facut fara tine? Aceste fraze il fac sa se simta mai bine. Si asta deoarece obtine ceea ce i-a lipsit in copilarie.
Cum te poti elibera de sindromul salvatorului?
Daca crezi ca suferi de sindromul salvatorului atunci a venit timpul sa iesi din aceasta situatie. Pentru asta, trebuie sa apelezi la un specialist, la un psiholog. Acesta din urma te va ajuta sa iti infrunti temerile, nevoile nesatisfacute. Terapia poate fi lunga insa va functiona. Trebuie sa incetezi sa tratezi adultii ca persoane incompetente deoarece sunt adulti care pot lua propriile decizii, sa faca greseli si sa isi rezolve singuri problemele.
Sursa: https://amelioretasante.com/syndrome-du-sauveur-si-vous-aidez-tout-le-monde-qui-vous-aide/