De ce oamenii devin acri?

De ce oamenii devin acri?

Acest sentiment se dezvolta adesea ca raspuns la o nemultumire profunda. Aflati de ce si cum se dezvolta aceasta acreala, aceasta amaraciune.

Blocajele in trafic, vremea mohorata, stresul zilnic… Unii oameni gasesc intotdeauna un motiv sa se planga. Contrar credintei populare, amaraciunea nu este doar soarta persoanelor in varsta.

Johanna Rozenblum, psiholog clinician, intervievata de Le Journal des Femmes, face lumina asupra originii acestui sentiment si a modului in care el poate prinde radacini de la o varsta frageda.

Nemultumirea personala

Saracia este adesea rezultatul unei vieti resimtite ca fiind nesatisfacatoare, marcata de un sentiment de nedreptate sau de abandon. „Saracia provine dintr-o nemultumire personala greu de integrat si pe care o proiectam asupra celorlalti sau asupra societatii”, potrivit Johannei Rozenblum. Acest resentiment ne determina sa ii judecam pe cei din jurul nostru, pe tineri si societatea in general, in celebrul mod „era mai bine inainte”.

In doze mici, nemultumirea poate fi o forta motrice pentru a se depasi pe sine si a-si atinge obiectivele. Insa, pentru cei nemultumiti in mod cronic, nimic nu pare a fi niciodata suficient. Ei cad intr-un ciclu perpetuu de nemultumiri si plangeri. Aceasta nemultumire cronica devine o inchisoare, impiedicandu-i sa savureze succesele si sa se bucure de momentele prezente.

Mediul si relatiile personale

Contrar a ceea ce ati putea crede, acreala nu este legata de varsta. Pentru Johanna Rozenblum, nu exista nicio corelatie intre acreala si imbatranire. Amaraciunea poate aparea foarte devreme, fiind influentata de mediu si de relatiile personale.

Unii tineri dezvolta rapid aceasta trasatura, judecandu-i constant pe ceilalti si devenind nemultumiti de viata lor. Cu varsta, unii oameni reusesc sa dobandeasca intelepciune si discernamant, ceea ce le permite sa gestioneze mai bine frustrarile. Altii, pe de alta parte, devin mai amari, mai ales daca au fost intotdeauna predispusi la judecata si nemultumire.

Vezi si:  Ai auzit de sindromul Alice in Tara Minunilor?

Fa fata provocarilor

Cheia pentru a evita amaraciunea consta in acceptarea dificultatilor si in dorinta de a te schimba. „Nu trebuie sa devii acru pe masura ce imbatranesti”, spune Johanna Rozenblum. In opinia ei, secretul este sa faci fata provocarilor vietii si sa faci schimbari pozitive. Mediul social adecvat joaca, de asemenea, un rol crucial. Sa fii inconjurat de oameni atenti care te pot asculta si sprijini te face sa te simti valoros si apreciat.

In cele din urma, totul este o chestiune de perceptie. Invatarea de a fi multumit de ceea ce ai si de a renunta la ceea ce nu poti controla este esentiala pentru a tine supararea la distanta. Adoptarea unei atitudini pozitive si concentrarea asupra aspectelor satisfacatoare ale vietii ne pot transforma perceptia si ne pot permite sa traim mai linistiti.

 

 

Arata si prietenilor tai:

www.i-drpciv.ro - site-ul cu cele mai bune chestionare auto online. Tot de aici poti face rost de Codul Rutier Mura in Gura, legislatia explicata pe intelesul tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *