Ai auzit de sindromul Alice in Tara Minunilor?

Ai auzit de sindromul Alice in Tara Minunilor?

Sindromul Alice in Tara Minunilor este o tulburare neurologica rara care afecteaza perceptia asupra lucrurilor si oamenilor, la fel ca personajul din film atunci cand isi schimba dimensiunea.

Toata lumea cunoaste scena din filmul “Alice in Tara Minunilor” in care fetita bea continutul unei sticle si apoi mananca un biscuit care o face sa se micsoreze si sa creasca pe rand. Cam asta experimenteaza persoanele cu un anumit sindrom, potrivit unui articol BBC, preluat de Slate. Experienta lui Josh, un baiat de noua ani, a fost cea care a atras recent atentia asupra acestei tulburari. In timpul unei calatorii cu masina, tanarul australian le-a marturisit parintilor sai ca are impresia ca cladirile din jurul lor devin din ce in ce mai mari si mai aproape de masina. Cu alte ocazii, capul profesorului sau parea mai mare, iar apoi degetele deveneau prea mari pentru ca el sa-si continue jocul de sah. Dupa aproape doi ani de ratacire diagnostica, au descoperit ca Josh avea sindromul Alice in Tara Minunilor.

Principalele simptome ale sindromului Alice in Tara Minunilor

In 1955, psihiatrul britanic John Todd a scris despre sindromul Alice in Tara Minunilor in Canadian Medical Association Journal. El a vorbit despre “tulburari bizare ale imaginii corporale” de care ar suferi in special epilepticii si migrenele. El descrie cazurile mai multor persoane care au avut impresia ca se micsoreaza, vazand obiecte mai aproape sau mai departe decat erau in realitate si a caror dimensiune reala nu aparea ca atare. In general, acest sindrom se caracterizeaza prin

Vezi si:  Tradarea si efectele ei

halucinatii vizuale ;
distorsiuni perceptuale;
alterari profunde ale perceptiei spatiului si timpului.

Cauzele sindromului Alice in Tara Minunilor

De-a lungul deceniilor, multe studii au analizat factorii declansatori ai acestei tulburari. In timp ce Dr. John Todd a citat in primul rand migrena si epilepsia ca fiind implicate, au fost sugerate si alte cauze. Accidentele vasculare cerebrale, tumorile cerebrale, anevrismele, infectiile virale, bolile oculare si tulburarile psihiatrice, precum depresia si schizofrenia, printre altele, au fost corelate cu sindromul Alice in Tara Minunilor, enumera BBC. Alte studii l-au asociat, de asemenea, cu boala Lyme, gripa H1N1, virusul Coxsackie B-1 si boala Creutzfeldt-Jacob.

Un consult cu un psihiatru sau un neurolog este necesar in cazul in care apar aceste simptome, pentru a stabili un tratament adaptat la cauza sindromului.

Sursa: https://www.psychologies.com/Actualites/Sante-mentale/Syndrome-d-Alice-au-pays-des-merveilles-quand-tout-devient-trop-grand-ou-trop-petit

Arata si prietenilor tai:

www.i-drpciv.ro - site-ul cu cele mai bune chestionare auto online. Tot de aici poti face rost de Codul Rutier Mura in Gura, legislatia explicata pe intelesul tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *