Interviu cu Dragos Schiopu, antreprenor, investitor si nu in ultimul rand, blogger

Interviu cu Dragos Schiopu, antreprenor, investitor si nu in ultimul rand, blogger

dragos schiopu antreprenorL-am cunoscut pe Dragos Schiopu in urma cu cativa ani pe la conferintele din Bucuresti. Era un tanar pasionat de tot ce tine de tehnologie, inteligent si cu mult umor. M-a impresionat placut atunci cand l-am vazut pentru prima oara pe scena de la Webstock si chiar am admirat modul in care a raspuns unor intrebari putin rautacioase din public.

Anii au trecut si iata-ne astazi fata in fata pentru realizarea unui interviu despre activitatile lui actuale, despre afacerile pe care le conduce si despre viata lui, in general.

Reporter: Cine este Dragos Schiopu in prezent?

D.S.: Un tip oarecare, cu o firma, poate chiar doua in curand, care incearca sa-si traiasca viata de zi cu zi facand proiecte cat mai faine si care mai scrie zilnic pe blogul lui.

Reporter: Ce te mai motiveaza sa scrii pe blog in ziua de azi, avand in vedere ca blogurile nu mai sunt ce au fost odata?

D.S.: Simt ca prin articolele mele ajut oamenii, sunt oameni care se afla la inceput pe calea antreprenoriatului si care au parte de sfaturi si informatii utile. Nu de multe ori primesc mesaje private, in care oamenii imi multumesc pentru un anumit articol sau pentru o informatie legata de o anumita problema din antreprenoriat. De asemenea, e placut sa scrii pe blog, uneori am 2-3 idei de dezbatut, alteori, cand sunt foarte ocupat, cu greu reusesc sa gasesc o tema interesanta la final de zi.

Reporter: Despre ce scrii pe blog?

D.S.: Cam despre orice din zona antreprenoriatului si a calatoriilor. E drept ca atunci cand te ocupi la modul serios de antreprenoriat, e mai greu sa te ocupi si de calatorii, dar cumva tot zic ca la anul voi calatori mai mult, la fel cum am spus si anul trecut.

Vezi si:  Care au fost cele mai bune seriale ale anului pana in prezent

Reporter: Legat de afaceri, de ce inca o firma?

D.S.: Hmm, asta este o intrebare grea, initial am vrut sa o gandesc ca pe o divizie separata din cadrul firmei pe care deja o conduc, dar pe urma am decis ca e bine ca lucrurile sa fie putin separate. Sa infiintezi o firma (la acte ma refer) e foarte simplu in ziua de azi, dar am decis sa fac putin altfel lucrurile de data asta, in sensul ca lucram la mai multe aspecte mai complexe legate de aceasta noua firma, vrem sa ii gasim un nume foarte usor brandabil, vrem sa avem niste strategii cat mai clare pe urmatorii 2-3 ani, vrem sa avem puse la punct cat mai multe procese si aspecte ale functionarii ei, pana in momentul in care ii dam efectiv drumul. Cu alte cuvinte, cream un plan de business complex, un brand si pe urma ne ocupam si de partea legislativa.

Reporter: Am vazut ca iti construiesti o casa inteligenta, va fi ceva la fel de complex cum este Casa Buhnici?

D.S.: Ma apuca durerea de cap doar cand aud de casa, a durat peste un an procesul de autorizare cu nu stiu cate avize si tot felul de cheltuieli. Nu vreau sa obtina nu stiu ce certificari sau sa punem inteligenta in ea acolo unde nu este nevoie. Citeam despre Casa Buhnici ca are trasi prin ea nu stiu cati kilometri de cablu. Nu mi se pare prea optima treaba asta pentru o casa. Foloseste mult echipament profesional care este si scump si poate, dupa parerea mea, nerecomandat pentru o casa. Asa ca voi cauta solutii mai ieftine si unele sunt chiar homemade, lucrez la ele si deja sunt cateva mici module functionale. Ca sa se inteleaga mai bine ce vreau sa spun, prefer sa pun 2-3 routere wireless de 30 de euro, ca sa am acoperire in toata casa, decat sa pun un router super profesional de 5000 de euro. Cam asta a facut Buhnici si mie nu mi se pare o idee foarte buna.

Vezi si:  P.S : I love you

Reporter: Sa ne intoarcem la partea de business, ce planuri de dezvoltare ai in firma existenta?

D.S. Dupa momentul greu de la inceputul anului, am trecut printr-o perioada in care a trebuit sa facem tot felul de ajustari ca lucrurile sa mearga cum trebuie, am decis sa cream tot felul de sisteme de back-up. Si cand spun asta, nu ma refer la sisteme de back-up software, ci sisteme de back-up financiar. Partea buna e ca ne-a iesit, si cumva firma este mult mai stabila in momentul acesta, dar nu stiu daca e pregatita pentru o criza economica majora.

Reporter: Credeti ca va veni o noua criza?

D.S.: Se tot vorbeste de asta inca de anul trecut; vazand ce se intampla cu firma la inceputul anului, credeam ca deja a inceput criza. Cat de mare sau de mica va fi, nu stie nimeni, la fel nici momentul in care o sa vina, doar ca aceste crize (eu prefer sa le zic perioade de recesiune) sunt ciclice, deci de venit tot vin mai devreme sau mai tarziu. Dar si daca nu vine inca, e bine sa fii pregatit pentru orice fel de situatie de urgenta care poate aparea. In felul acesta, conduci mai relaxat compania si poti lua decizii mult mai bune. De exemplu, cand firma nu avea suficient cashflow, a trebuit sa fac compromisuri si acum regret multe din compromisurile facute in acea perioada.

Reporter: Legat de partea de investitii, am vazut ca v-ati implicat foarte tare pe partea de cripto?

D.S. Da, dar nu am facut investitii semnificative in zona respectiva, din cauza gradului de risc ridicat, am si un canal pe youtube unde discut despre asta, e amuzant ca anul trecut imi luam injuraturi cand vorbeam de pretul de 5000 USD pentru bitcoin si toti imi spuneau ca spun doar aberatii, iar in perioada asta pretul a coborat deja mai jos de pragul de 5000. Oamenii adora sa li se spuna ca vor ajunge milionari si nu le convine cand cineva le prezinta riscurile si ca exista posibiliatea (foarte mare, de altfel) de a pierde banii investiti in aceasta zona.

Vezi si:  E usor sa fii sef?

Reporter: In incheiere, pentru ca suntem la final de an 2018, cum vedeti anul care tocmai a trecut?

D.S.: A inceput prost, dar sper sa se termine bine, a fost un an foarte greu in care multe afaceri nu au rezistat. Initial, am crezut ca nu vom fi afectati datorita unor strategii proprii inteligente si, intr-un fel, nu ne-a afectat pe noi in mod direct, dar toate masurile politico-economice luate au afectat clientii nostri si in felul acesta, in mod indirect, si pe noi. A fost un an interesant, in care am invatat multe, desi in fiecare zi si in fiecare luna invat lucruri noi. Sa speram ca in urmatorul an voi aplica ce am invatat din greselile trecutului si astfel voi putea duce firma (sau firmele, daca vor fi doua) la un nou nivel.

Arata si prietenilor tai:

www.i-drpciv.ro - site-ul cu cele mai bune chestionare auto online. Tot de aici poti face rost de Codul Rutier Mura in Gura, legislatia explicata pe intelesul tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *