Musk restabileste conturile Twitter suspendate ale jurnalistilor

Musk restabileste conturile Twitter suspendate ale jurnalistilor

TWITTER – Elon Musk face cale intoarsa. Noul proprietar al retelei Twitter a declarat vineri seara tarziu ca va restabili conturile mai multor jurnalisti americani pe reteaua celebra de socializare, dupa ce a provocat un scandal prin suspendarea acestora.

“Poporul a vorbit. Conturile care au publicat locatia mea vor avea suspendarea ridicata”, a scris pe Twitter miliardarul, care fusese amenintat vineri cu sanctiuni de catre Uniunea Europeana. ONU denuntase “un precedent periculos” prin aceasta suspendare.

Elon Musk lansase un sondaj pe Twitter pentru a intreba daca ar trebui sa restabileasca conturile suspendate imediat sau peste o saptamana. Aproape 59% din cele 3,69 milioane de persoane care au participat la sondaj au spus ca ar trebui sa le restabileasca imediat.

O duzina de jurnalisti americani au fost suspendati de pe reteaua de socializare. Printre acestia se numara angajati ai unor institutii media precum CNN (Donie O’Sullivan), New York Times (Ryan Mac), Washington Post (Drew Harwell) si jurnalisti independenti.

Musk invoca motive de securitate

Huffpost a constatat ca conturile au fost restaurate. “Vreau sa le multumesc tuturor pentru tot sprijinul (…). La inceput am fost destul de suparat ca am fost suspendat, dar mi-am dat seama repede ca voi fi bine, deoarece sunt destul de norocos sa am o comunitate online extraordinara. Serios, apreciez foarte mult”, a scris pe Twitter jurnalistul independent Aaron Rupar dupa intoarcerea sa.

Controversa a inceput miercuri, cand Elon Musk a anuntat ca suspenda @ElonJet, un cont care relateaza automat despre calatoriile sale cu avionul privat. Unele conturi au scris apoi pe Twitter despre aceasta decizie.

Elon Musk a justificat suspendarea conturilor spunand ca acestea puneau in pericol siguranta sa si a familiei sale. El a afirmat miercuri, intr-un tweet, ca un vehicul in care se afla unul dintre copiii sai a fost urmarit in Los Angeles de “un urmaritor nebun”, creand aparent o legatura de cauzalitate cu pozitionarea in timp real a avionului sau.

Vezi si:  Strategia de Branding: Cheia Către Recunoaștere și Succes în Afaceri

Intr-un tweet publicat joi seara, Elon Musk a anuntat o suspendare temporara de 7 zile pentru “conturile implicate in doxing”. Termenul “doxing” inseamna dezvaluirea publica pe internet a unor informatii personale despre o persoana fara consimtamantul acesteia.
Suspendarea conturilor a starnit un val de proteste. Organizatia Natiunilor Unite a denuntat cu fermitate suspendarea conturilor de catre Elon Musk, un aparator autoproclamat al libertatii de exprimare.

UE ameninta cu sanctiuni

Vicepresedintele Comisiei Europene, Vera Jourova, a reamintit ca exista “linii rosii” care nu trebuie depasite, amenintandu-l pe Elon Musk “cu sanctiuni, in curand” intr-un tweet.

Si organizatia Reporteri fara frontiere (RSF) a cerut restabilirea conturilor jurnalistilor in cauza, considerand ca “arbitrariul marilor platforme” reprezinta un “pericol major pentru democratie”.

Arata si prietenilor tai:

www.i-drpciv.ro - site-ul cu cele mai bune chestionare auto online. Tot de aici poti face rost de Codul Rutier Mura in Gura, legislatia explicata pe intelesul tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *