Facebook, Instagram: publicitatea directionata este acum interzisa in Europa

Facebook, Instagram: publicitatea directionata este acum interzisa in Europa

Comitetul european pentru protectia datelor a anuntat ca Meta, compania mama a Facebook si Instagram, printre altele, nu mai are dreptul de a utiliza datele personale ale utilizatorilor pentru a distribui publicitate directionata.

Europa nu va renunta la Meta. Compania mama a Facebook, Instagram si WhatsApp continua sa primeasca sanctiuni de pe Batranul Continent. In luna mai a anului trecut, Meta a fost amendata cu suma record de 1,2 miliarde de euro pentru ca nu a respectat Regulamentul general privind protectia datelor (GDPR). Institutiile au criticat grupul american pentru ca nu s-a conformat diverselor lor cerinte, in special in ceea ce priveste publicitatea directionata. Compania lui Mark Zuckerberg a fost amendata in Norvegia cu 90.000 de euro pe zi pentru acest lucru.

Consiliul European pentru Protectia Datelor (EDPB) s-a saturat, in mod clar, sa astepte. In urma cu cateva zile, a cerut Comisiei irlandeze pentru protectia datelor (DPC) sa interzica utilizarea datelor personale pentru publicitatea directionata pe Facebook si Instagram. Aceasta decizie vizeaza intregul Spatiu Economic European, adica tarile UE, precum si Islanda, Liechtenstein si Norvegia.

Meta nu mai are voie sa afiseze publicitate directionata pe retelele sale sociale in Europa

EDPB precizeaza ca masurile trebuie sa fie luate “in termen de doua saptamani” de la 27 octombrie, adica pana cel tarziu la 10 noiembrie. Odata aprobate, ele vor intra in vigoare dupa o saptamana. Acest lucru nu inseamna ca vei vedea mai putine reclame pe retelele sociale in cauza. Inseamna doar ca acestea nu vor mai fi “adaptate” pentru a-ti oferi produse pe baza datelor colectate de Meta.

Compania a fost informata de aceasta decizie pe 31 octombrie. In ceea ce o priveste, “EDPB ia act de propunerea Meta de a se baza pe o abordare bazata pe consimtamantul [utilizatorului] ca baza legala”. Este vorba, de fapt, de optiunea de pay-per-view fara reclame de pe Facebook si Instagram, introdusa tocmai pentru a respecta reglementarile europene. Cu alte cuvinte: daca nu platesti, iti dai tacit consimtamantul pentru a vedea reclame create pe baza datelor tale personale.

Vezi si:  Facebook Dating – serviciul de intalniri va rivaliza cu Tinder incepand cu 2020

Arata si prietenilor tai:

www.i-drpciv.ro - site-ul cu cele mai bune chestionare auto online. Tot de aici poti face rost de Codul Rutier Mura in Gura, legislatia explicata pe intelesul tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *