Depresia existentiala sau cand viata isi pierde sensul

Persoanele cu mari capacitati intelectuale pot suferi de un tip de depresie mai speciala. Aceasta apare atunci cand avem sentimentul ca viata nu mai are sens, ca nedreptatile sunt numeroase si nu se mai opresc.

Depresia existentiala este o stare psihologica mai putin cunoscuta insa recurenta. Printre caracteristicile sale se regaseste sentimentul ca nu reusim sa raspundem asteptarilor, ca viata noastra nu mai are sens si ca lumea este un loc dezordonat, un scenariu in care domnesc nedreptatea si inegalitatea infinita.

In 2012, Dr. Robert Seubert a publicat un articol de cercetare intr-o revista de specialitate pentru a face lumina intr-un subiect deosebit de important. O parte din societatea noastra nu reactioneaza la tratamentele obisnuite ale depresiei si acest lucru se afla in stransa legatura cu tipul de personalitate sau chiar cu capacitatile intelectuale ridicate.

Exista persoane care navigheaza in alte universuri fizice, universuri in care isi pun intrebari mai profunde decat altii si resimt un tip de suferinta mai iesita din comun. Anxietatea vis-à-vis de viitorul lumii in care traiesc sau tristetea cu privire la faptul canu gasesc un adevarat sens in viata pot provoca o depresie speciala.

Este posibil ca aceasta tipologie depresiva sa ne conduca la autori precum Søren Kierkegaard sau Friedrich Nietzsche. Curentul lor filozofic ne-a vorbit despre principiul libertatii si al responsabilitatii individuale, a singuratatii umane si despre acest concept clasic care este angoasa existentiala.

Acest termen face referire la aceasta teama de viitor, teama de greutatea deciziilor pe care le luam, de teama ca nu vom reusi sa devenim ceea ce ne dorim.

Care sunt simptomele unei depresii existentiale?

– Lipsa sensului in viata: persoana nu reuseste sa isi gaseasca sensul in viata. Are impresia ca avanseaza in gol, intr-un gol in care nimic nu este transcendent, autentic petru spirit.
– Sentimentul ca nimeni nu te intelege: cu alte cuvinte, sentimentul ca esti strain in aceasta lume, singur pe lume.
– Nu reuseste sa fie implinit: deoarece societatea este limitata, deoarece nu exista mecanisme pentru a favoriza aceasta dezvoltare creativa, profesionala si civica.
– Manifestari fizice precum epuizarea, insomnia, hipersomnia sau tulburari alimentare.

Acest tip de suferinta este mai frecventa la persoanele care au un IQ ridicat. Barbatii si femeile care prezinta cel mai adesea semnele unei depresii existetiale sunt cei care au capacitate intelectuale ridicate.

Arata si prietenilor tai:

www.i-drpciv.ro - site-ul cu cele mai bune chestionare auto online. Tot de aici poti face rost de Codul Rutier Mura in Gura, legislatia explicata pe intelesul tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *