Conflictul dintre ratiune si pasiune

Conflictul dintre ratiune si pasiune

De cine ascultam atunci cand vine vorba de luarea unei decizii importante? De ratiune sau de pasiune? Ratiunea ne spune nu, pasiunea ne spune Da. Insa nu este bine nici sa ne sufocam elanul de prea multe ori din cauza ratiunii. In cele ce urmeaza vom vorbi despre acest conflict interior pe care cu totii l-am cunoscut mai devreme sau mai tarziu.

Societatea in care traim ne conditioneaza sa facem cele mai rezonabile alegeri, menite sa ne asigure banii si pozitia sociala dorita. “Principiul realitatii” comanda si, cel mai adesea, sacrificam alte aspiratii, mai personale si mai profunde. Putem sa ne conducem viata ascultand doar ratiunea? Nu, deoarece aceasta nu este atotputernica. Eficienta pentru a calcula raporturile costuri/avantaje, este limitata in intelegerea a tot ceea ce ii depaseste logica.

Din fericire dispunem de alte facultati indispensabile care ne permit sa avem o alta viziune asupra vietii si sa ne angajam in anumite lucruri intr-un mod mai satisfacator: sensibilitate, inteligenta, intuitie. Cel mai adesea, ratiunea vrea sa domine si sa sufoce in noi celelalte voci care incearca sa vorbeasca, ca si cum sistemul ultraconcurential in care traim ar detine raportul cu noi insine. Pe cine sa ascultam? Inima, entuziasmul, pasiunea, visele sau securitatea solutiilor “rationale”, prudente sau rentabile?

Ideea este urmatoarea: trebuie sa ascultam ansamblul acestor voci, acest lucru este deosebit de important. Imagineaza-ti ca ai un fel de parlament interior si lasa-ti facultatile sa delibereze echitabil intre ele. Pana cand una din ele iese castigatoare, fara sa faci compromisuri, fara sa regreti alegerea facuta.

Vezi si:  Este bine sau nu sa ne plictisim?

Sa luam drept exemplu un student care este nevoit sa isi aleaga studiile. Ratiunea va alege cele mai concrete intrebari. Intuitia va sonda personalitatea sa profunda. Imaginatia va veni in ajutor. Sensibilitatea ii va permite sa evalueze pistele in functie de emotiile suscitate.

Sursa: https://www.psychologies.com/Moi/Se-connaitre/Bonheur/Articles-et-Dossiers/Ecouter-sa-raison-ou-ses-passions

Arata si prietenilor tai:

www.i-drpciv.ro - site-ul cu cele mai bune chestionare auto online. Tot de aici poti face rost de Codul Rutier Mura in Gura, legislatia explicata pe intelesul tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *