Cine este J. K. Rowling?

Cine este J. K. Rowling?

 

Faimoasa in intreaga lume pentru seria Harry Potter, scriitoarea britanica Joanne Rowling se naste in iulie 1965 la spitalul din Yate, Anglia, urmand sa-si petreaca primii ani din viata intr-un sat din vecinatatea oraselului galez Chepstow, unde ramane pana la finalizarea liceului. Isi continua studiile la Universitatea din Exeter, unde isi ia diploma in franceza si studii clasice. Dupa absolvire, se transfera la Londra, unde printre diferitele misiuni la care participa, lucreaza ca cercetator pentru Amnesty International.

Din copilarie, descoperindu-si pasiunea pentru scris, incepe cu diverse povestioare fantastice pe care obisnuia sa le citeasca surorii sale. In decursul sederii la Londra, Joanne isi dezvolta talentul ce a consacrat-o, iar in 1990, in timp ce astepta un tren in intarziere, i se contureaza ideea despre personajul Harry Potter al seriei de carti cu acelasi nume.

Joanne Rowling, in urmatorii cinci ani, contureaza firul povestioarelor cuprinse in primele cinci carti, toate centrate in jurul aceluiasi baietel ce studiaza la o scoala de vrajitori. Moartea mamei sale la sfarsitul aceluiasi an, devine sursa de inspiratie pentru definirea personajului principal, urmand ca in decursul primei carti, sa introduca alte detalii despre drama traita de Harry, micul vrajitor.

Doi ani mai tarziu, Joanne se muta in Portugalia, unde preda limba engleza. Tot aici il cunoaste pe primul ei sot, un jurnalist portughez de care se desparte un an mai tarziu, desi au impreuna o fiica.
La sapte ani de la absolvirea universitatii, scriitoarea revine in Scotia unde-si finalizeaza primul roman ”Harry Potter ?i Piatra Filozofala”, publicat sub semnatura adevaratului ei nume. La cerea editorului temator ca romanul nu-si va gasi fani in randul adolescentilor, care cu greu ar putea sa accepte o femeie drept autoare, Joan adopta pseudonimul J. K. Rowling, folosind initiala K in amintirea bunicii paterne, Kathleen.

Vezi si:  De unde comanzi cutii de briose, protectie pentru prajiturile tale?

In iulie 1998, publica al doilea roman, ”Harry Potter si Camera Secretelor”, urmandu-i un an mai tarziu, ”Harry Potter si Prizonierul din Azkaban”, ce impreuna cu primele doua, primeste recunostinta cititorilor la nivel mondial, batand orice recorduri in vanzari. J.K. Rowling continua aventurile vrajitorului adolescent cu inca patru romane, devenite best-seller: ”Harry Potter si Pocalul de Foc”, publicat in iulie 2000, ”Harry Potter si Ordinul Phoenix”, trei ani mai tarziu, apoi ”Harry Potter si Printul Semipur” in 2005. A saptea carte, Harry Potter si Talismanele Mortii, lansata in 2007, incheie seria romanelor ce au adus-o in topul Forbes al celor mai bogati oameni ai planetei.
In semn de recunoastere pentru contributia adusa literaturii britanice pentru copii, J. K. Rowling este recompensata cu diverse premii, fiind extrem de apreciata in randul publicului cititor.

De-a lungul carierei sale, scriitoarea nu-si abandoneaza ideea de a avea o familie si in urma celui de-al doilea mariaj, mai are un fiu si o fiica. Alaturi de cei trei copii si de actualul sot, locuieste in prezent, la Edinburgh, Scotia, unde pe langa pasiunea de scriitoare se dedica activitatilor filantropice, militand contra saraciei, fiind o sustinatoare a copiilor orfani si cercetarilor legate de scleroza multipla.
In septembrie2012 publica ultima sa carte si prima adresata unui public adult: ”The Casual Vacancy”.

Arata si prietenilor tai:

www.i-drpciv.ro - site-ul cu cele mai bune chestionare auto online. Tot de aici poti face rost de Codul Rutier Mura in Gura, legislatia explicata pe intelesul tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *