Chiar daca oficial criza financiara mondiala a trecut si economia Romaniei a intrat de anul acesta pe plus, cele mai multe stiri imobiliare fac referire la faptul ca piata imobiliara inca nu s-a deblocat, ba din contra, chiar risca sa intre in blocaj. Foarte putini sunt analistii imobiliari care inca prevad o crestere usoara a numarului tranzactiilor imobiliare fara a se accesa programul Prima Casa. Blocajul s-ar putea datora faptului ca cele mai multe banci si-au terminat banii alocati pentru acest program, piata imobiliara supravietuind pana in acest moment tocmai datorita lui.
Statisticile arata ca programul Prima Casa a fost un real succes anul acesta, numarul mare de tranzactii surprizand atat reprezentantii statului, cat si dezvoltatorii imobiliari ce au venit cu oferte de locuinte care sa se incadreze in plafonul de 57.000 de euro garantat de stat. Se estimeaza ca pana in acest moment au fost acordate cateva mii de credite, tot mai multi experti in tranzactii imobiliare sustinand ca fara programul Prima Casa piata imobiliara ar fi intrat intr-un adevarat blocaj.
Pe langa faptul ca programul Prima Casa a mentinut cat de cat pe linia de plutire sistemul imobiliar, dezvoltatorii chiar au investit in proiecte la care pretul de vanzare sa nu depaseasca plafonul garantat de catre stat.
Cum se pot afla noutati legate de evolutia pietei imobiliare in Romania si care sunt previziunile pentru perioada imediat urmatoare
Ultimele stiri imobiliare arata ca Targul National Imobiliar (TNI) este evenimentul imediat urmator prin intermediul caruia orice persoana interesata poate cere informatii detaliate de la un numar impresionant de dezvoltatori imobiliari despre cum a evoluat piata imobiliara in acest an. Targul aduna sub acelasi acoperis aproximativ 90 de expozanti gata sa vina cu lamuriri pentru orice potential client, dar si sa promoveze oferte personalizate in functie de cerintele viitorilor cumparatori.
Felul in care piata imobiliara a evoluat in ultimii 5-6 ani nu a facut decat sa aduca si mai multa incertitudine expertilor in domeniu. Daca la sfarsitul anului 2012 – inceputul anului 2013 se estima o crestere usoara a preturilor imobilelor insotita si de vanzari mai mari decat in anii trecuti, acest lucru nu s-a concretizat pana in prezent, ba chiar din contra. Asadar, din punct de vedere obiectiv, nici un expert imobiliar din Bucuresti sau de la munte nu mai poate prevedea cu exactitate ce se va intampla in perioada imediat urmatoare.
Solutii gasite de catre dezvoltatorii de vile noi pentru a putea trece mai usor peste aceasta perioada de declin a pietei imobiliare
Presa de toate tipurile, dar si mediul online sunt pline de stiri imobiliare in care este aratat faptul ca cele mai multe vile construite de catre dezvoltatori nu isi gasesc clienti. Pentru a supravietui si pentru a trece mai usor peste aceasta perioada, multi dezvoltatori imobiliari specializati pe segmentul de vile, le-au transformat in camine studentesti. Inceperea anului studentesc i-a inspirat sa utileze vilele cu ceea ce este necesar pentru a le putea inchiria unui numar cat mai mare de studenti. Dormitoarele au fost echipate cu 2-4 paturi fiecare, livingul, baile si bucataria fiind folosite la comun.
Preturile practicate de catre acestia, de aproximativ 100 de euro/student, sunt la acelasi nivel daca nu chiar mai mici fata de cele practicate de caminele studentesti, acestea din urma ajungand la aproximativ 500 lei pe luna. In acest fel, fiecare vila poate fi inchiriata cu aproximativ 1.000-1.200 euro pe luna, iar conditiile oferite studentilor sunt net superioare.