Autofobia sau teama de a fi singur

Singuratatea poate fi un lucru sanatos dar, pentru unele persoane, este intolerabila. Este si cazul persoanelor care sufera de autofobie. Descopera mai multe lucruri despre aceasta afectiune si despre consecintele acesteia in cele ce urmeaza.

Exista cei care apreciaza singuratatea si cei care fug de ea. Unii cauta momente de singuratate in timp ce pentru altii singuratatea este o veritabila tortura. Pentru acestia din urma singuratatea este o veritabila tortura, o pedeapsa, nu o companie si ajunge sa se transforme intr-o nevoie. Suntem in fata autofobiei, o afectiune a secolului modern care ne face sa resimtim o imensa anxietate in momentele in care suntem singuri.

Ce este autofobia?
Termenul de autofobie semnifica “teama de sine insusi”. Cu toate acestea, in acest caz, nu ne este teama de propria noastra prezenta ci de absenta cuiva. Cu alte cuvinte, este vorba despre incapacitatea de a ramane singur. Este vorba despre o tulburare categorizata ca si fobie specifica si simptomele sale fiind urmatoarele:

– Resimtim o teama intensa si irationala de a fi singuri sau fata de ideea de a fi intr-un viitor apropiat;
– Persoana evita, prin toate mijloacele posibile si imposibile, sa ramana de una singura;
– Teama si anxietatea sunt disproportionate. Ajung sa afecteze enorm functionarea zilnica a individului. Astfel, viata sa poate fi afectata pe plan social, personal si profesional;
– Simptomele se prelungesc in timp, timp de sase luni aproximativ;

Cum se manifesta autofobia?
Pe langa simptomele mentionate mai sus, proprii autofobiei, exista si tulburarea anxioasa care se manifesta pe planuri diferite.
La nivel cognitiv incep sa apara ganduri disfunctionale, asociate faptului de a fi singur. Persoana in cauza poate sa ajunga sa creada ca este in pericol, ca urmeaza sa fie atacata, ca va avea un accident sau ca va muri. La nivel fiziologic, simptome somatice apar precum tahicardie, palpitatii, sudoare, vertij si diferite dureri.

Este esential sa invatam sa fim singuri
Consecintele autofobiei pot fi devastatoare. Incapacitatea de a fi singuri ne poate determina sa stabilim relatii toxice cu unele persoane, de dependenta emotionala. Ne poate distruge relatiile affective din cauza nevoii excesive sau din acuza aceastei nevoi de companie constanta.
Principalul tratament pentru autogobie este expunerea reala. Cu alte cuvinte, persoana trebuie sa fie expusa, in mod progresiv la diferite situatii care implica faptul de a fi singur sis a se creasca progresiv nivelul de exigenta.

Arata si prietenilor tai:

www.i-drpciv.ro - site-ul cu cele mai bune chestionare auto online. Tot de aici poti face rost de Codul Rutier Mura in Gura, legislatia explicata pe intelesul tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *