Soldatul Ryan a existat cu adevarat?

James Francis Ryan, faimosul soldat din filmul lui Steven Spielberg, Save Private Ryan, ar fi existat cu adevarat? Iti raspundem noi la aceasta intrebare chiar acum.

In 1998, o capodopera a cinematografiei mondiale isi facea aparitia in salile de cinema. Save Private Ryan reprezinta un monument al genului film de razboi si este una din cele mai frumoase reusite ale lui Steven Spielberg.

Odata cu Save Private Ryan, Steven Spielberg isi confirma statutul de boss in cadrul cinematografiei de la Hollywood cu un film de razboi sublim, violent si dramatic, adult in abordarea povestii bataliei pentru Normandia, rezistant totodata tentatiei de a exploata una din temele sale de predilectie, reconstituirea unei familii. Si pentru a relata aceasta poveste a salvarii soldatului Ryan, o serie de fapte reale i-au servit drept inspiratie.

Fratii Sullivan si Niland
Povestea filmului Save Private Ryan este urmatoarea: un grup restrans de soldati americani experimentati isi fac aparitia pe data de 6 iunie 1944 in timpul operatiunii Overlord, celebra D-day, in cadrul unei misiuni periculoase pentru a-l gasi si a-l aduce inapoi acasa pe James Francis Ryan, singurul supravietuitor al unei familii alcatuite din patru copii. Fratii sai au pierit in lupta pe fronturi diferite.

La acea vreme a aparut doctrina „sole survivor”. Aceasta doctrina a fost cat se poate de reala si este aplicata inca de la disparitia in lupta a celor cinci frati Sullivan. Acestia din urma, George, Francis, Joseph, Madison si Albert, nascuti intere 1914 si 1922 au pierit toti in timpul naufragiului USS Juneau. Astfel, pentru a evita ca o linie familiala sa fie decimata in totalitate, armaa americana a decis sa instituie doctrina „sole survivor” si sa mobilizeze sau sa retraga din lupta ultimul supravietuitor al unei familii. Aceasta doctrina este evocata inca de la inceputul filmului, atunci cand seful statului major decide sa organizeze salvarea ultimului fiu in viata al familiei Ryan.

Soldatul Ryan este Frederick „Fritz” Niland?
O alta poveste adevarata din care se inspira Steven Spilberg in realizarea acestui film este cea a fratilor Niland. Exista fratele mai mare Edward, pilot in cadrul US Air Force al carui bombardier a fost prabusit pe data de 16 mai 1944, presupus mort. Apoi, locotenentul secund, ucis in cadrul luptei din 7 iunie 1944 in sectorul Utah Beach. Al treilea frate Niland este Robert, un parasutist ucis pe data de 6 iunie 1944. Cel din urma este Frederick „Fritz” Niland, sergent in cadrul diviziei 101, cel mai tanar dintre frati.

Frederick afla depsre moartea fratilor sai dupa ce s-a alaturat diviziei. Autoritatile iau decizia de a-l repatria in SUA unde isi continua serviciile in cadrul politiei militare pana la sfarsitul razboiului.

Arata si prietenilor tai:

www.i-drpciv.ro - site-ul cu cele mai bune chestionare auto online. Tot de aici poti face rost de Codul Rutier Mura in Gura, legislatia explicata pe intelesul tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *