Sunt cu adevarat necesare noile tehnologii din automobile?

Sunt cu adevarat necesare noile tehnologii din automobile?

De la gadgeturi de inalta tehnologie la sisteme avansate de siguranta, producatorii auto concureaza in ingeniozitate pentru a cuceri cumparatorii. Dar aceste inovatii raspund cu adevarat nevoilor soferilor?

In anii 2000, nu existau ecrane tactile, camere marsarier si asistenti vocali. 10 ani mai tarziu, interiorul masinii a suferit o adevarata revolutie tehnologica. Constructorii auto au transformat masinile noastre in computere rulante, multiplicand numarul de ecrane, senzori si camere, pana in punctul in care unele masini Tesla au masini de jocuri mai puternice decat PS5.

Dar aceasta cursa frenetica catre inovatie ridica o serie de intrebari. Soferii chiar doresc toata aceasta tehnologie? Studiul realizat de JD Power cu privire la experienta utilizatorilor de noi tehnologii auto arunca o lumina interesanta asupra acestei probleme. Se pare ca unele inovatii ii lasa pe soferi indiferenti sau chiar enervati.

Sunt aceste tehnologii cu adevarat necesare intr-o masina?

Sa luam exemplul ecranelor pentru pasageri, ultima moda in randul producatorilor de automobile premium. Presupuse a oferi o experienta interactiva pentru pasagerul din fata, aceste ecrane sunt de fapt putin apreciate. Ele sunt dificil de utilizat si complica sarcina dealerilor, care trebuie deja sa instruiasca clientii sa utilizeze ecranul central. Rezultatul este o caracteristica costisitoare care se lupta sa isi gaseasca publicul.

Acelasi lucru este valabil si pentru sistemele de conducere semi-autonoma. In ciuda eforturilor de marketing ale producatorilor, aceste tehnologii sunt percepute ca fiind putin utile pentru soferi. Si mai ingrijorator, un studiu realizat de Insurance Institute for Highway Safety sugereaza ca acestea nu imbunatatesc siguranta rutiera.

Vezi si:  Volkswagen: berlina noua (ID7), baterie noua, motor nou

Tehnologia in serviciul soferului: echilibrul corect

Inseamna acest lucru ca ar trebui sa respingem toate inovatiile tehnologice din industria auto? Cu siguranta ca nu. Studiul JD Power evidentiaza tehnologiile de care soferii sunt cei mai entuziasmati, incepand cu sistemele de asistenta a soferului.

Detectarea unghiului mort, de exemplu, raspunde unei nevoi reale de siguranta. Acelasi lucru este valabil si pentru camerele de marsarier, care sunt acum obligatorii pe vehiculele noi. Departe de a fi gadgeturi, aceste tehnologii imbunatatesc de fapt experienta de conducere si siguranta.

Inteligenta artificiala isi face loc si in automobilele noastre, cu rezultate promitatoare. Sistemele inteligente de climatizare, capabile sa se adapteze automat la preferintele ocupantilor, sunt deosebit de populare.

Provocarea pentru producatori este de a gasi echilibrul corect intre inovatie si functionalitate. Tehnologiile de la bord trebuie sa rezolve probleme reale, fara a supraincarca soferul cu informatii sau functii superflue.

De asemenea, nu totul este inutil

Aceasta cautare a mixului tehnologic potrivit nu este diferita de evolutia altor echipamente auto. Geamurile electrice au inlocuit in mod evident manivelele manuale, iar acesta nu este singurul exemplu din istoria automobilului. Aceste inovatii au rezistat pentru ca au raspuns unei nevoi reale de imbunatatire a confortului si ergonomiei.

Ele devin problematice atunci cand incearca sa rezolve probleme care nu exista sau complica inutil viata soferului. Exemplele includ integrarea cititoarelor de amprente digitale si controlul prin gesturi de la BMW.

Prin urmare, viitorul tehnologiei auto va depinde de capacitatea acesteia de a se integra in mod natural in experienta de conducere. Producatorii de automobile vor trebui sa asculte cu atentie feedback-ul utilizatorilor pentru a-si perfectiona ofertele si a se concentra asupra inovatiilor cu adevarat utile.

Vezi si:  Ce reprezinta costurile de inchiriere ale unei masini in Bucuresti?

Sursa: https://www.presse-citron.net/les-nouvelles-technologies-presentes-dans-les-voitures-sont-elles-vraiment-necessaires/

Arata si prietenilor tai:

www.i-drpciv.ro - site-ul cu cele mai bune chestionare auto online. Tot de aici poti face rost de Codul Rutier Mura in Gura, legislatia explicata pe intelesul tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *