Pirateria este in crestere in Europa, iar accesul ilegal la sportul in direct explodeaza

Pirateria este in crestere in Europa, iar accesul ilegal la sportul in direct explodeaza

Un studiu european arata o revenire destul de accentuata a pirateriei. Printre punctele cheie se numara o crestere puternica a streaming-ului ilegal de meciuri sportive in direct.

Tot mai mult continut este piratat in Europa. Nu este o afirmatie venita de nicaieri, ci un studiu realizat de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuala (EUIPO). Intitulat “Incalcari online ale drepturilor de autor in Uniunea Europeana, filme, muzica, publicatii, software si televiziune, 2017-2022”, acesta constata o crestere de 3,3% a pirateriei digitale in 2022. Poate ca nu pare mult, dar este o revenire dupa mai multi ani de declin. Si este mai ales in detalii ca ies in evidenta trasaturi specifice.

Trebuie remarcat faptul ca masuratorile au fost efectuate “in functie de numarul de accesari lunare de continuturi ilegale pe utilizator de internet”. Prin urmare, aceasta nu include pirateria prin intermediul IPTV, al aplicatiilor mobile sau al dispozitivelor de streaming. Acestea fiind spuse, cifrele vorbesc de la sine. Streaming-ul depaseste cu mult descarcarile: 58%, fata de 32% pentru accesarea ilegala de filme sau seriale. In 2022, pirateria de continuturi de televiziune va reprezenta 48% din totalul vizitelor pe site-urile care incalca legea. Pe locul al doilea se afla publicatiile, cu 28%.

Pirateria a crescut in Uniunea Europeana, cu o crestere brusca in cazul sportului in direct

Cea mai mare crestere se inregistreaza in ceea ce priveste accesul ilegal la meciuri sportive in direct. Numai intre 2021 si 2022, acesta a crescut cu 30%. In Romania si nu numai, acest tip de continut este printre cele mai populare, reprezentand 34% din totalul accesului ilegal. Un record pe care tara noastra il imparte cu Spania. Deloc surprinzator, acest tip de piraterie urmeaza ritmul competitiilor de fotbal, explodand in aprilie si in septembrie/octombrie, inainte de a atinge cea mai scazuta rata in timpul vacantei de vara, in iunie/iulie.

Vezi si:  Care sunt cele mai uzuale tipuri de geam termopan?

De asemenea, trebuie remarcat faptul ca, contrar a ceea ce ar fi fost de asteptat, pirateria in Europa a scazut puternic in timpul crizei de sanatate COVID-19. In concluzie, Christian Archambeau, directorul executiv al EUIPO, subliniaza ca “mai sunt inca multe de facut in lupta impotriva pirateriei.

 

Sursa: https://www.phonandroid.com/le-piratage-augmente-en-europe-et-lacces-illegal-au-sport-en-direct-explose.html

Arata si prietenilor tai:

www.i-drpciv.ro - site-ul cu cele mai bune chestionare auto online. Tot de aici poti face rost de Codul Rutier Mura in Gura, legislatia explicata pe intelesul tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *