Rezumat:
Transformarea digitala nu are sfarsit – este un proces continuu, iar tendintele disruptive care au facut din 2023 unul dintre cei mai interesanti ani pentru inovare vor continua sa remodeleze lumea noastra in multe moduri interesante. Asadar, ce ne rezerva tehnologia in 2024?
Inteligenta artificiala generativa: automatizarea in viata de zi cu zi
2023 a fost anul in care IA generativa a patruns in mainstream. 2024 va fi anul in care lumea va descoperi cat de puternica si utila poate fi. In prezent, daca nu esti un pasionat de tehnologie, simpla expresie “inteligenta artificiala” (AI) te poate face sa te simti inconfortabil. Daca nu iti faci griji ca va cuceri lumea sau va distruge rasa umana, s-ar putea sa iti faci griji ca te va costa locul de munca.
Dar, pe masura ce inteligenta artificiala generativa isi face loc in aplicatiile pe care le folosim zilnic, de la motoare de cautare si software de birou la pachete de proiectare si instrumente de comunicare, oamenii vor ajunge sa ii inteleaga potentialul. Folosita corect, este ca si cum am avea un asistent personal super-inteligent 24 de ore din 24, 7 zile din 7, ceea ce ne face mai eficienti, mai rapizi si mai productivi.
Mai important este faptul ca, incredintand AI-ului sarcinile repetitive de zi cu zi – obtinerea de informatii, planificarea, gestionarea conformitatii, organizarea ideilor, structurarea proiectelor – vom avea mai mult timp pentru a ne exploata abilitatile cu adevarat umane. Vom petrece mai mult timp fiind creativi, explorand idei noi si gandire originala sau comunicand cu oamenii, mai degraba decat programand masini. Geniul a iesit din sticla si, desi exista provocari etice si de reglementare de netagaduit, 2024 va fi probabil anul in care toata lumea va incepe sa inteleaga modul in care IA generativa ne va transforma vietile.
Tehnologie durabila
Tehnologia durabila va continua sa fie in centrul atentiei in 2024, pe masura ce tarile si companiile se vor stradui sa isi indeplineasca angajamentele privind emisiile nete zero. In acelasi timp, indivizii vor folosi din ce in ce mai mult tehnologia pentru a-si minimiza impactul personal asupra mediului.
Tehnologia durabila include modalitati mai ecologice de a face lucrurile pe care le facem deja – cum ar fi masinile electrice, bicicletele si transportul public, care vor continua sa isi creasca cota de piata in 2024. Acestea includ, de asemenea, noi solutii la problemele de mediu, cum ar fi captarea si stocarea carbonului, precum si tehnologii ecologice si de energie regenerabila. Economia circulara va deveni un concept din ce in ce mai important, pe masura ce sustenabilitatea, reciclabilitatea si reutilizarea vor fi integrate direct in produse, inca din faza de proiectare. Lumea tehnologiei va adopta idei precum “Green cloud computing”, in care infrastructura si serviciile vor acorda prioritate reducerii consumului de energie si a emisiilor de carbon, precum si aplicatiile durabile – instrumente software concepute pentru a ne ajuta sa traim intr-un mod mai ecologic.
Informatica cuantica
Informatica cuantica face de ceva timp obiectul unui entuziasm tot mai mare, iar anul 2024 va marca probabil trecerea la beneficii tangibile. Calculatoarele cuantice sunt capabile sa efectueze un numar mare de calcule simultan, exploatand elemente ciudate si minunate ale fizicii cuantice, cum ar fi incalcirea cuantica si superpozitia. Acest lucru le permite sa functioneze folosind biti cuantici (qubiti) care pot exista in mai multe stari simultan, mai degraba decat intr-o stare 1 sau 0, cum ar fi bitii calculatoarelor traditionale.
Printre primii investitori in tehnologia cuantica se numara banci si organizatii de servicii financiare care spera sa sporeasca puterea sistemelor de inteligenta artificiala dezvoltate in ultimii ani pentru detectarea fraudelor, gestionarea riscurilor si tranzactionarea de inalta frecventa.
Informatica cuantica nu va accelera toate sarcinile pentru care folosim computerele, dar pana in 2024 este posibil sa incepem sa observam beneficiile atunci cand va fi aplicata intr-o varietate de domenii cu calcul intensiv, inclusiv descoperirea de medicamente, secventierea genomului, criptografia, meteorologia, stiinta materialelor, optimizarea sistemelor complexe, cum ar fi traficul din marile orase, si chiar cautarea vietii extraterestre.
Toate aceste domenii au un potential enorm pentru rezolvarea problemelor cu care ne confruntam noi si planeta noastra. Tot ce ramane de facut este sa descoperim inovatiile care vor fi realizate cu ajutorul informaticii cuantice in viitorul apropiat.
Sursa: https://www.forbes.fr/technologie/exclusif-les-5-grandes-tendances-technologiques-en-2024/