Intrebari si raspunsuri parastase

lumini-inmormantareUn articol informativ cu intrebari si raspunsuri despre parastase si pomeniri in religia ortodoxa romana.

Parasirea acestei vieti de catre o persoana draga reprezinta un moment dureros pentru cei ramasi in urma. Uneori vine ca si un soc pentru familie, alteori este un eveniment inevitabil prin prisma unei afectiuni in faza terminala.

Indiferent de cauzele mortii si de conditiile decesului, sau de statutul social al defunctului, este necesara colaborarea cu o companie specializata, asa cum este Funerare Ieftine – Pompe Funebre Bucuresti, care ofera servicii funerare in toate sectoarele, pentru a pune la punct toate detaliile referitoare la inmormantare.

Nici dupa ce se sting crestinii nu isi uita mortii, de aceea parastasele sunt special concepute pentru ca cei dragi sa se poata ocupa in mod corespunzator de pomenirea lor. Parastasele reprezinta acele slujbe speciale ce au loc la intervale regulate de timp, si anume la 3, 6, 9 zile dupa moarte, dar si la 3, 6, 9 luni si la 1 an, ulterior din an in an pana la implinirea a 7 ani de la deces.

Pomenirile sunt slujbe facute in biserica, rugaciuni pentru sufletele celor decedati, dar presupun si impartirea pachetelor cu alimente sau a preparatelor gatite de gospodine sau comandate la o firma de catering. La unele parastase si in unele zone ale tarii se imparte chiar imbracaminte, galeti cu apa, animale vii, pat, saltea sau alte lucruri de trebuinta.

Ce semnificatie are parastasul?

Slujba care se face pentru cei raposati poarta denumirea de parastas si are loc la anumite intervale de timp. Prin priveghere, rugaciune, post si milostenie, crestinii au speranta ca pot face ceva pentru sufletele raposatilor. Dupa moarte, persoanele dragi sunt pomenite in rugaciuni pentru a le fi iertate pacatele.

Pentru a nu gresi in ceea ce priveste organizarea unui parastas, se fac aceste slujbe numai in anumite zile si in anumite perioade de timp. Exista si zile in care Biserica Ortodoxa interzice slujbele de pomenire a mortilor. Conform Bisericii Ortodoxe Romanie, soroacele de pomenire a mortilor sunt bine stabilite si cele mai importante sunt cele la 3 zile dupa moarte, la 40 de zile dupa moarte si la un an.

Soroacele nu se fac in orice zi a saptamanii, ci martea, joia si mai ales sambata, dar si de Mosii de vara, de iarna si de toamna, de schimbarea la fata pe data de 6 august, de Pastele Blajinilor si de Inaltarea Domnului sau de ziua hramurilor bisericesti.

Proceduri necesare si semnificatia parastasului de un an

Parastasul de 1 an este una din cele mai importante pomeniri pentru ca se implineste un an de la deces. Atunci se face pomenire la Biserica si la mormant, urmate de un praznic si de o pomana. La parastasul de un an se imparte coliva, mancare, haine noi si incaltaminte, fiind necesare si sticla cu vin, capetelele, lumanarile, tamaia si prosoapele pentru preoti.

Vezi si parastase dupa inmormantare.

Ultima pomenire se face la data de sapte ani si este similara cu pomenirea de 1 an.

Arata si prietenilor tai:

www.i-drpciv.ro - site-ul cu cele mai bune chestionare auto online. Tot de aici poti face rost de Codul Rutier Mura in Gura, legislatia explicata pe intelesul tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *