Scandalul Cambridge Analityca inca mai continua sa urmareasca celebra retea sociala Facebook. Iar factura se anunta una extrem de piperata. Presa spune ca grupul este in negocieri cu Comisia Federala Pentru Comert din SUA, la un an deja de scandaluri si reprosuri legate de scurgerea de informatii si de date, afectand viata privata a multor utilizatori.
La sfarsitul lunii martie 2018, Comisia Federala Pentru Comert din SUA- FTC, anunta ca desfasoara o ancheta cu privire la incalcarea drepturilor privind datele personale si incalcarea vietii private, ca urmare a scandalului Cambridge Analityca.
Un scandal planetar- 87 de milioane de utilizatori se pare ca au fost afectati de scurgerea de informatii. Informatii care se pare ca au fost folosite pentru a se influenta intentiile lor de vot in favoarea unor politicieni.
FTC incearca sa stabileasca daca reteaua sociala a incalcat acordul semnat in 2011, aceasta fiind acuzata de faptul ca si-a inselat utilizatorii, spundandu-le ca datele lor raman confidentiale, in timp ce in realitate, au fost difuzate la terte persoane.
Grupul s-a angajat sa isi anunte utilizatorii daca va face uz de datele lor, ceea ce nu s-a intamplat. Iar violarea acestui angajament duce la o amenda foarte foarte mare.
Ori, Facebook, care nunara azi in jur de 2, 3 miliarde de utilizatori, este aratat cu degetul si a devenit un stalp al infamiei, inca din 2018 cand s-a descoperit scurgerea de date, fara voia utilizatorilor sai, inspre Cambridge Analityca, o forma britanica de analize de date.
Conform Washington Post si New York Times, FTC si Facebook incearca sa ajunga la o intelegere amiabila si sa stabileasca suma amenzii, pentru a se evita ajungerea in justitie. NYT prevede ca suma ar putea ajunge chiar pana la 41.000 de dolari, dar FTC si-ar dori sa multiplice aceasta suma cu numarul utilizatorilor afectati.
Astfel ca Washington Post este de parere ca cele doua parti s-ar putea pune de acord la o suma care sa ajunga pana la doua miliarde de dolari.
Dar este pe departe cea mai mare suma impusa de FTC. Conform datelor din presa, gigantul Google a suferit cele mai mari penalitati- 22, 5 milioane de dolari pentru ca si-a incalcat acordul cu privire la protectia datelor.
Facebook a refuzat sa comenteze, multumindu-se sa repete faptul ca va colabora cu autoritatile americane si britanice sau cu altele. Dupa cum a mai spus-o in nenumarate randuri dupa ce a izbucnit celebrul scandal cu Cambridge Analityca.