Trecerea la ora de iarna 2019 – la ce data se va intampla acest lucru si de ce

Trecerea la ora de iarna 2019 – la ce data se va intampla acest lucru si de ce

Anul acesta, trecerea la ora de vara va avea loc duminica, 27 octombrie la ora 2 dimineata. Ceea ce inseamna ca vom da ceasul in urma cu o ora si ca…vom dormi cu o ora in plus. Si asta pana in data de 29 martie 2020 cand vom trece la ora de vara. Pe vremuri, trecerea la ora de iarna era motivata prin economii de energie insa un vot european pune capat schimbarea orei din 2021.

Drept urmare, in noaptea de 26 spre 27 octombrie pregateste-te sa dai ceasul inapoi. Trecem la ora de iarna. Iata tot ce trebuie sa stii despre acest subiect.

Urmatoarea schimbare de ora va avea loc in 29 martie 2020. Trecerea la ora de vara este cea mai neplacuta deoarece dormim mai putin cu o ora. Inca din 1996, datele de schimbare ale orei sunt aceleasi peste tot in Uniunea Europeana. Drept urmare, se trece simultan la ora de iarna si de vara in toate cele 27 de state membre. Care s-au pus de acord sa se schimbe ora de doua ori pe an.

De ce se schimba ora? In Franta spre exemplu, prima trecere la ora de vara a avut loc pe data de 14 iunie 1916 si s-a pastrat aceasta traditie pana in 1945, la iesirea din al Doilea Razboi Mondial cand s-a optat pentru o ora constanta. Initial, ideea era sa se reduca consumul de energie. Reintoarcerea la schimbarea orei a avut loc in 1976, dupa socul petrolier din 1973.

Este aceasta schimbare a orei nociva pentru sanatate? Numerosi sunt cei care considera ca schimbarea orei, iarna si vara, este nociva pentru santate. Mai multe studii recente arata faptul ca avansarea orei primavarapoate reduce temporar timpul de somn. Fapt ce ar putea spori numarul de accidente cardiace cel putin timp de sapte zile dupa schimbarea orei. Dincolo de acestea, se mai vorbeste despre accidente de circulatie si la locul de munca.

Vezi si:  Facebook incepe fuziunea dintre Messenger si Instagram

Specialistii estimeaza faptul ca avantajele anuntate sau asteptate de trecerea la ora de vara sau de iarna sunt insuficiente pentru a compensa inconvenientele resimtite de populatii.

Cand se va termina cu schimbarea orei?  Din septembrie 2018 pana in martie 2019, o consultare publica de proportii le cerea europenilor sa se pronunte pro sau contra acestei schimbari de ore. Pe data de 26 martie 2019 s-a decis ca anul 2021 va fi anul in care se va renunta la schimbarea orei. Insa se precizeaza ca statele membre isi vor rezerva dreptul de a decide cu privire la fusul orar.

 

Arata si prietenilor tai:

www.i-drpciv.ro - site-ul cu cele mai bune chestionare auto online. Tot de aici poti face rost de Codul Rutier Mura in Gura, legislatia explicata pe intelesul tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *