Este bine sau nu sa ne plictisim?

Este bine sau nu sa ne plictisim?

Plictiseala nu are o reputatie prea buna. Dar oare si o latura mai buna?

Da. Se pare ca rolul sau se compara cu cel al durerii care ne previne cu privire la o amenintare la care este supus corpul nostru. Plictiseala cam are acelasi rol. Ne protejeaza de riscul de a deveni letargici.

Un spirit satisfacut de inactivitatea sa nu este unul care invata, exploreaza, nu este o persoana care descopera ceva, ba din contra. Nici nu se dezvolta asa cum trebuie.

Suntem insa in mod constant stimulati prin intermediul tehnologiei. Deci ne mai plictisim sau nu?

Da, deoarece tehnologia ne expune poate si mai mult la aceasta stare de plictiseala. Tehnologia este cea care ne mobilizeaza atentia, dar o face transformandu-ne mai degraba in obiecte decat in agenti. In loc sa ne lasam invadati de ganduri sau de idei mai complexe ne abandonam spiritul in fata ecranelor si capacitatea de concentrare sau de atentie se atrofiaza din cauza faptului ca nu prea sunt folosite. Sau nu sunt folosite asa cum trebuie.

Comparatia cu dependenta poate sa fie aplicata si in acest caz. Tehnologia este cea care stimuleaza sistemul dopaminergic si care ne lasa intr-o stare de euforie permanenta are cere din ce in ce mai multa stimulare pentru ca sentimentul de satisfactie sa se nasca. Mai ales cel care ne satisface ca am avut doza de tehnologe zilnica.

Ar trebuie deci sa invatam mai bine sa ne plictisim? Sa spunem mai degraba ca ar trebui sa invatam sa ne angajam in anumite activitati care sa ne permita sa ne plictisim. De exemplu, sa facem plimbari lungi fara telefon.

Vezi si:  Cum poti uita fosta iubire? Etapele prin care trebuie sa treci

In orice caz, este usor de zis, greu de facut. Asta deoarece unii oameni nici la toaleta nu mai merg fara telefon.

Dar ar trebui sa incercam sa facem plimbari din ce in ce mai lungi fara telefon, sa citim mai mult, sa iesim cu prietenii tot fara telefon… lipsa ecranului se va estompa la un moment dat.

Copiii sufera si ei de plictiseala atunci cand nu sunt distrati sau ocupati cu anumite activitati. Timpul lor ar trebui sa fie umplu cu cele mai minunate experiente si ar trebui sa aiba mai multe activitati din care sa aleaga. Este o problema destul de mare, deoarece copiii nu invata sa devina agenti, subiecte susceptibile sa creeze sens in aceasta lume. Nu ar trebui insa ca timpul lor sa fie ocupat doar de telefon.

Arata si prietenilor tai:

www.i-drpciv.ro - site-ul cu cele mai bune chestionare auto online. Tot de aici poti face rost de Codul Rutier Mura in Gura, legislatia explicata pe intelesul tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *