Despre RCA in 2018 – informatii despre asigurari

Termenul de RCA provine de la notiunea de raspundere civila auto si are drept scop acoperirea prejudiciilor produse unor alti participanti la trafic de catre soferii asigurati. De regula, se incheie fie pe 6 fie pe 12 luni – in functie de bugetul soferilor la momentul respectiv, cu mentiunea ca in cazul masinilor cu numere rosii, polita RCA acopera numai perioada pana la expirarea lor, dupa care va mai trebui intocmita o alta polita la una dintre firmele de asigurari rca locale.

Legea care defineste modalitatea de functionare al acestei polite este ordinul CSA nr. 11/2007, ordin care stabileste printre altele si modalitatile prin care firma raspunzatoarea cu plata despagubirilor – in speta asiguratorul, poate recupera sumele de bani platite de la persoanele care au produs accidente. Desi sunt destul de rare cazurile in care asiguratorii incearca acest lucru, cele mai multe au la baza:

  • faptul ca accidentul a fost produs cu intentie;
  • pagubele rutiere au fost produse de persoane care incercau sa se sustraga urma urmaririi de catre Politie;
  • masina care a cauzat accidentul era condusa de un sofer care nu avea permisiunea de a circula din partea propietarului/asiguratului;

 

Cum caracterul politei de raspundere civila auto este obligatoriu pentru toti posesorii de masini care obisnuiesc sa circule pe drumurile publice, cei mai multi soferi cauta sa se orienteze cumva spre un rca ieftin, in mare parte pentru a diminua costurile anuale. E bine de stiut, totusi, ca achizitionarea unei astfel de polite nu implica semnarea unui contract, intrucat marea majoritate a companiilor de asigurari prefera sa elibereze numai dovada platii a unei astfel de polite de raspundere civila, dovada care este suficienta in fata organelor de politie la controalele in trafic.

 

Arata si prietenilor tai:

www.i-drpciv.ro - site-ul cu cele mai bune chestionare auto online. Tot de aici poti face rost de Codul Rutier Mura in Gura, legislatia explicata pe intelesul tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *