Colette sau nasterea vibranta a unui alt cult

Colette sau nasterea vibranta a unui alt cult

In cinema incepand cu data de 16 ianuarie, acest biopic relateaza parcursul neobisnuit al scriitoarei de origine franceza, extrem de cunoscuta la inceputul secolului XX. In ciuda catorva neindemanari, Keira Knightely reuseste cu brio sa dea viata celei care era in avans enorm fata de epoca in care traia.

In timp ce femeile autor sunt inca mai putin prezente in programele scolare, in urma cu un secol era de neconceput ca o femeie sa scrie o carte sau orice altceva. Sa o luam drept exemplu pe George Sand, in realitate numele sau fiind Amantine Aurore Lucine Dupin care s-a folosit de acest pseudonim pentru a scapa de prejudecati. Asta deoarece o femeie care scria nu era interesanta de citit. In acest context sexist a aparut una din cele mai cunoscute autoare franceze din lume, Colette.

Pe numele sau complet, Sidonie-Gabrielle Colette, aceasta a scris timp de mai multi ani seria Claudine, romane inspirate din propria sa viata in care urmarim tribulatiile unei femei libere, in avans fata de moravurile epocii in care isi duce existenta. Dar, mai multa vreme, Claudine a trait sub numele de Henry Gauthiers-Villars sau Willy, sotul lui Colette, inainte ca aceasta sa se emancipeze si sa scape de acest barbat acaparant si imatur.

Una din primele femei dandy din Franta. Nu este prima data cand o putem vedea pe  magnetica Keira Knightley intr-o rochie de epoca si intr-un corset din secolul 19-20. Piratii din Caraibe, Mandrie si Prejudecata, Ducesa…se pare ca actrita si-a facut o specialitate din aceste roluri. Acest film urmeaza autoarea de la sfarsitul adolescentei sale cuminti, petrecute intr-o regiune rurala la intalnirea cu impetuosul Willy, care va deveni sotul sau putin mai tarziu, pana la crearea lui Claudine, succesul si evadarea cu alte cuvinte. Prezentarea vietii intense ale acestui idol, una din primele femei dandy din Franta, dupa George Sand si in aceeasi epoca cu Sarah Bernhardt.

Vezi si:  10 Days of a Good Man: un thriller turcesc sobru dar captivant

Claudine si Colette. Britanica reuseste atat de bine sa interpreteze o Colette tanara si naiva, candida in atitudinea sa incat nu ai cum sa nu o indragesti. Colette este o tanara femeie inteleapta, hipnotizata de Willy, scriitor de succes care, cu toate acestea, nu stie sa scrie.  Willy reuseste sa o seduca si, rapid, scrie scrisorile in locul lui si multe altele. Intr-un caiet de scoala Colette scrie primele randuri din Claudine, cu o pana…

Arata si prietenilor tai:

www.i-drpciv.ro - site-ul cu cele mai bune chestionare auto online. Tot de aici poti face rost de Codul Rutier Mura in Gura, legislatia explicata pe intelesul tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *