Ce sunt confabulatiile si de ce se produc acestea?

Confabulatia este destul de greu de tratat. Calitatea vietii acestor pacienti poate fi imbunatatita? Iata in ce consta acest fenomen si cum ii putem face fata.

Printre evantaiul de procese cognitive pe care le posedam, memoria este una din cele mai studiate. Este un subiect extrem de complex. Pentru a intelege ce sunt confabulatiile, este important sa intelegem ca isi gasesc originea in deformarea unor amintiri.

Un exemplu clar se produce la persoanele in varsta care prezinta tulburari neurocognitive majore (dementa senila).

Tipuri si clasificari

Confabulatiile reprezina un fenomen cognitiv destul de greu de cateogorizat, datorita faptului ca pot capata diferite forme. Cu toate acestea, exista trei criterii petru a clasa aceste alterari cognitive.

Confabulatiile spontane. Acest prin tip de confabulatii este cel care dureaza si cel mai mult timp. Acestea reprezinta idei fanteziste care sunt afirmate drept fapte reale de persoane in cauza, in mod clar si net. Apar in general la persoanele care sufera de sindromul Korsakoff.

Confabulatii provocate. In acest caz, amintirea nu reuseste sa evoce ceva cu precizie. Este frecventa la persoanele amnezice. Un lucru similar se produce atunci cand o persoana sanatoasa incearca sa retina unele informatii intr-un mod fortat, pe o perioada mai lunga de timp.

Intruziunile provocate simple. Aceste distorsiuni apar in momentul in care este obligata sa isi aminteasca unele informatii in detaliu. Sa ne imaginam pentru un moment ca am uitat lista de cumparaturi si incercam sa ne amintim ce scria pe ea. Putem sa cumparam in mod inconstient ceva ce nu se afla pe lista.

Confabulatiile pe moment. Acestea reprezinta un defect al memoriei si este cel mai curent tip de confabulatie. Sunt foarte usor de detectat. Spre exemplu, atunci cand un pacient isi evoca proiectele in detaliu insa este destul de evident faptul ca acestea din urma nu sunt realizabile. Este destul de curent ca, in azilele de batrani, unele persoane in varsta sa pretinda ca merg in vizita la preteni din copilarie, chiar daca acestia din urma sunt decedati de mult.

Confabulatiile fantastice. Acest tip de confabulatii este cel mai intens de altfel, datorita detasarii destul de puternic de realitatea inconjuratoare. Este vorba de unele povesti fantastice care nu sunt credibile pentru pacient. Aceste alterari ale realitatii sunt destul de curente mai ales la pacientii psihotici si cei atinsi de dementa paralitica.

Arata si prietenilor tai:

www.i-drpciv.ro - site-ul cu cele mai bune chestionare auto online. Tot de aici poti face rost de Codul Rutier Mura in Gura, legislatia explicata pe intelesul tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *