Stim despre Facebook ca este cea mai populara retea de socializare din lume. Mai stim ca a fost fondata in urma cu 10 ani de catre cinci tineri inspirati, in frunte cu Mark Zuckerberg, care in prezent este CEO-ul retelei cu sediul in Menlo Park, California, SUA.
Facebook a devenit mai mult decat un serviciu si retea de socializare. Astazi, pe Facebook poti interactiona cu vedetele preferate, poti face shopping on-line, te poti informa cu privire la aproape orice, de la notiuni ce tin de domenii gen contabilitate asociatii proprietari pana la chestiuni legate de divertisment, de evenimente importante din lume, acte de caritate etc. Practic, Facebook este o comunitate globala virtuala cu un succes fulminant.
Multi dintre noi intram zilnic pe profilul personal de Facebook, dar putini sunt cei care stiu si alte detalii despre site-ul pe care il viziteaza atat de des. Iata cateva lucruri pe care nu le stiai despre Facebook.
Utilizatorul obisnuit are 130 de prieteni, dar interactioneaza cu cel mult 10 din acestia. Asta cred ca se intampla cu multi dintre noi. Avem peste 200 de prieteni virtuali, dar pe unii nici nu ii cunoastem personal. Tot legat de numarul de prieteni, se pare ca femeile au mai multi prieteni pe Facebook decat barbatii.
25% din utilizatori au fost parasiti pe Facebook. Aceasta este o statistica realizata in urma unui chestionar cu 1000 de subiecti, dintre care 70% erau barbati. Pana sa apara Facebook, alta varianta era sms-ul, pana la urma, folosirea ambelor cai este suparatoare.
Facebook este cel mai utilizat instrument online pentru traficul de carne vie. In prezent, apar mii de conturi false pe Facebook, iar cele mai multe apartin pedofililor. De asemenea, tot pe Facebook exista multe pagini care fac trimitere la firme ilegale de escorte.
Nu sunt permise poze cu alaptatul bebelusilor la san, lucru care a starnit multa indignare din partea mamicilor care nu vad o problema in asa ceva. Se presupune ca imaginea este mult prea intima, cu toate ca pe Facebook exista milioane de imagini ce contin nuduri.
Pe Facebook au loc zilnic 600.000 de atacuri cibernetice, insa, din fericire nu toate sunt reusite. Unii o fac pentru a se razbuna pe fostul partener, altii pentru a extrage date pe care utilizatorul le impartaseste doar cu prietenii. In orice caz, intentiile nu sunt bune, de aceea se recomanda folosirea unei parole puternice si dezvaluirea a cat mai putine informatii personale.
350 de milioane de oameni sufera de dependenta de Facebook, iar cercetatorii psihologi americani i-au dat si un nume: “Facebook Addiction Disorder (FAD)”. Acest fenomen a fost luat in serios in momentul in care s-a observat ca multe persoane si-au pierdut prietenii sau serviciul si au rupt relatia cu familia, din cauza Facebook-ului. Nu e de mirare, avand in vedere ca pentru 36% din utilizatori, verificarea Facebook-ului e primul lucru facut dupa o partida de sex, iar 64% din utilizatori viziteaza zilnic site-ul.
Primul logo al Facebook infatisa chipul lui Al Pacino. Imaginea usor criptata a tanarului Al Pacino aparea de fiecare data cand deschideai pagina de logare pe Facebook, dar a fost scoasa in anul 2007.