Zona vulcanului Etna in eruptie, afectata de un seism de 4,8

Zona vulcanului Etna in eruptie, afectata de un seism de 4,8

Un seism cu magnitudinea de 4,8 a lovit miercuri o zona situata in apropiere de Etna, celebrul vulcan sicilian intrat in eruptie inca de luni, lasand in urma sa zeci de raniti si pagube in special la cladirile vechi, conform autoritatilor de protectie civila.

Cateva zeci de persoane au fost transportate cu ambulanta la spitalele din zona suferind arsuri fara gravitate in urma eruptiei vulcanului dar o doamna in varsta a suferit fracturi multiple. Alte 18 persoane au mers singure la spital cu rani superficiale sau in stare de panica.

Conform unui comunicat al Institutului national de geofizica si de vulcanologie (INGV), seismul cu magnitidunea de 4,8 s-a produs la orele 3 :18 miercuri, la doar 1,2 kilometri adancime. Impactul sau a fost drept urmare resimtit in toata regiunea. Acest seism s-a produs in partea de sud-est a vulcanului, la 5 kilometri distanta de mare unde sunt situate micutele comune agricole si viticole. Zeci de familii si-au petrecut noaptea pe strazi sub forma de precautie.

Sase localitati au avut parte de pagube materiale. Clopotnita bisericii Santa Maria Santissima del Carmelo s-a prabusit. Dar si statuia sfantului Sant’Emidio, venerat, deoarece este considerat protector in caz de cutremur. Intr-o alta comuna, peretii unei case s-au prabusit. Pompierii din regiune si din Calabria vecina s-au deplasat la fata locului si spre comunele siciliene afectate. O mica portiune din autostrada situata de-a lungul marii a fost inchisa miercuri pentru verificari datorita faptului ca au fost detectate unele fisuri insa aerportul national din Catana, capitala provinciei, situata in partea de sud a vulcanului, a fost operational miercuri.

Vezi si:  Wuhan: un nou caz de coronavirus detectat

Este vorba despre activitatea seismica cea mai importanta de cand vulcanul Etna si-a reluat activitatea, pe data de 23 decembrie. Eruptia s-a produs miercuri, pe flancul lateral, o prima eruptie dupa mai bine de 10 ani. Din cauza lipsei de vizibilitate, o mare parte din spatiul aerian din jurul vulcanului a fost inchis luni, a doua zi dimineata fiind redeschis.

Pe data de 24 decembrie mai multe replici au fost inregistrate cu o magnitudine cuprinsa intre 4,0 si 4,3 fara ca acestea sa provoace pagube materiale. Etna, care culmineaza la 3300 de metri, este cel mai important vulcan in activitate din Europa, cu eruptii frecvente, cunoscute de mai bine de 2700 de ani. Ultima eruptie mai grava a avut loc in primavara anului 2017.

Arata si prietenilor tai:

www.i-drpciv.ro - site-ul cu cele mai bune chestionare auto online. Tot de aici poti face rost de Codul Rutier Mura in Gura, legislatia explicata pe intelesul tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *