Incalzire globala: conform unui studiu, jumatate din ghetari ar putea disparea inainte de anul 2100

Incalzire globala: conform unui studiu, jumatate din ghetari ar putea disparea inainte de anul 2100

Consecintele sunt dramatice pentru viitorul planetei noastre. Intr-un studiu publicat recent in revista stiintifica Science, o echipa internationala alcatuita din cercetatori din cadrul Universitatii Touluse III, a raportat ca numerosi ghetari risca sa dispara inainte de sfarsitul acestui secol. Autorii studiului vorbesc si despre importanta actionarii asupra emisiilor de gaz cu efect de sera, responsabile de incalzirea globala pentru a limita topirea acestor ghetari.

“Cred ca exista o mica raza de speranta si un mesaj pozitiv in studiul nostru, pentru ca ne spune ca putem face o diferenta, ca actiunile conteaza”, a declarat pentru AFP Regine Hock, co-autor al studiului. “Limitarea dezastrului este inca posibila”, a subliniat ea. Dar “daca se va intampla acest lucru, totul depinde de factorii de decizie politica”.

Mai multe scenarii studiate

In studiile lor, cercetatorii au fost interesati in special de o crestere limitata a temperaturii la 1,5°C – cel mai ambitios obiectiv din Acordul de la Paris privind clima. Intr-un astfel de scenariu, 49% din ghetarii lumii (aproape 215.000) ar disparea pana in 2100. Aceasta pierdere ar reprezenta aproximativ 26% din masa totala de gheata, deoarece cei mai mici ghetari vor fi primii afectati. Cercetatorii estimeaza ca nivelul marii va creste cu aproximativ 9 centimetri (pe langa cresterea cauzata de topirea calotelor glaciare, de exemplu).

Regiunile cu o cantitate relativ mica de gheata, cum ar fi Alpii, Caucazul, Anzii sau vestul Statelor Unite, isi vor pierde aproape toata gheata pana la sfarsitul secolului, indiferent de scenariul emisiilor”, explica Regine Hock, profesor la Universitatea din Oslo. “Acesti ghetari sunt mai mult sau mai putin condamnati”, a adaugat ea in comentarii transmise de AFP.

Vezi si:  Cum sa organizezi o petrecere de iesire la pensie pentru un sef foarte iubit de catre toata lumea

In cel mai pesimist scenariu, cu o crestere a temperaturii de 4°C, cei mai mari ghetari, de exemplu in Alaska, ar fi cei mai afectati. 83% dintre ghetari ar disparea, reprezentand 41% din masa totala de gheata, iar marea ar creste cu 15 centimetri.

Deocamdata, oamenii de stiinta se asteapta la o crestere a temperaturilor cu 2,7°C, ceea ce ar duce la o deglaciere aproape completa in Europa Centrala, in vestul Canadei si al Statelor Unite si in Noua Zeelanda.

Sursa: https://fr.news.yahoo.com/r%C3%A9chauffement-climatique-selon-%C3%A9tude-moiti%C3%A9-071242684.html

Arata si prietenilor tai:

www.i-drpciv.ro - site-ul cu cele mai bune chestionare auto online. Tot de aici poti face rost de Codul Rutier Mura in Gura, legislatia explicata pe intelesul tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *