Constructia unei case poate aduce cu sine foarte multa birocratie si stres. Nu este suficient un proiect de rezistenta foarte bun, achizitia unui teren si un buget potrivit pentru proiectul ales. Orice casa are nevoie de autorizatie de constructie, iar obtinerea acestei autorizatii poate sa nu fie atat de simpla precum s-ar crede.
Cei de la ArhiProPub.ro au facut un scurt ghid cu 5 pasi necesari pentru autorizarea unei constructii.
Pasul 1. Se solicita certificatul de urbanism de la primaria localitatii in care urmeaza sa se construiasca. Inainte de achizitia unui proiect de structura, este esential certificatul de urbanism, deoarece acesta contine conditiile impuse de primarie pentru obtinerea autorizatiei de constructie, dar si informatii legate de acorduri, avize si alte documente. Obtinerea certificatului de urbanism se face cu actul de proprietate, planuri cadastrale, o cerere tip si o taxa achitata catre primarie.
Pasul 2. Se face un studiu geotehnic. Pentru a putea avea o structura de rezistenta eficienta, orice constructie trebuie sa beneficieze de un studiu geotehnic al terenului pe care se construieste. Acesta analizeaza in detaliu calitatile terenului de fundare si permite gasirea celor mai bune solutii pentru dimensionarea corecta a fundatiei. Este adevarat ca studiul geotehnic nu este obligatoriu in orice situatie. Casele construite la tara, cu un nivel de inaltime de maxim P+ 1, nu prezinta o astfel de obligativitate. Totusi, studiul poate ajuta foarte mult in viitor si poate oferi o siguranta.
Pasul 3. Realizarea proiectului de casa. Daca totul este in regula cu terenul si cu certificatul de Urbanism, urmeaza realizarea proiectului. Este bine sa se aleaga o echipa de proiectanti cat mai completa, cu experienta vasta in domeniu. O astfel de echipa trebuie sa contina un arhitect si ingineri de structura si de instalatii. Proiectul se face dupa dorinta utilizatorului, insa in asa fel incat sa respecte toate criteriile de siguranta.
Pasul 4. Se obtin toate avizele pe care le solicita Certificatul de Urbanism. Va fi nevoie de un aviz de mediu, acorduri de la furnizarii de utilitati (apa, canalizare, gaze, etc) si o serie de alte documente de la institutii reglementate. Avizele pot sa difere de la localitate la localitate si de la oras la oras. Dupa obtinerea tuturor avizelor, trebuie sa se solicite autorizatia de constructie.
Pasul 5. Se incepe constructia. Odata ce s-a obtinut autorizatia de constructie trebuie sa se inceapa constructia. Intregul proces se poate face in regie proprie sau cu ajutorul unei firme specializate, insa inainte de a fi inceput trebuie sa se anunte Primaria si Inspectoratul de Stat in Constructii. Santierul trebuie sa aiba un diriginte de santier autorizat (este cel care apara interesele beneficiarului in raport cu constructorul si urmareste intregul proces), care sa verifice zilnic tot ceea ce se intampla si sa se asigure ca procesul de constructie se face conform proiectului initial.
Cu siguranta, vor aparea tot felul de situatii neprevazute si costuri neprevazute. Pasii esentiali insa, sunt acestia, pentru orice constructie realizata in Romania.