In fiecare an, mai multe cazuri de meningita apar la noi in tara. Spre exemplu, in aprilie anul trecut au existat 3 cazuri confirmate. 10 oameni au murit anul trecut din cauza meningitei. In total, s-au inregistrat doar anul trecut 31 de cazuri. Pentru a va ajuta sa depistati aceasta maladie la timp si sa evitati repercusiunile grave, iata tot ce trebuie sa stiti despre simptome, diagnostic si prevenire. Aproape doua treimi din cazurile de imbolnaviri apar inainte de varsta de cinci ani.
Care sunt simptomele unei meningite?
La adultul si la copilul capabil sa se exprime, simptomele sunt umatoarele :
- febra brusca insotita de frisoane si de senzatia de frig. Temperatura urca si nu mai scade in ciuda adminstrarii de antitermice ;
- pierderea apetitului insotita de dureri abdominale, greturi si varsaturi ;
- sensibilitate la lumina ;
- torticolis – adesea, copiii afectati de meningita stau asezati in aceeasi pozitie, intr-o parte, cu picioarele pliate, cu incapacitatea de a-si misca gatul ;
- eruptii cutanate care nu se estompeaza ;
Diagnostic si tratament
In momentul in care medicul suspecteaza o meningita, realizeaza o punctie lombara pentru a preleva lichidul dintre meninge, suspect de infectie. Acest gest consta in introducerea unui ac mic in partea inferioara a spatelui, ca la epidurala. Rezultatele sunt obtinute aproape imediat. O meningita virala se vindeca spontan si nu necesita antibiotice. Este de ajuns supravegherea febrei, scaderea acesteia pentru a evita convulsiile. Dispare in general in 3-8 zile. Daca este bacteriana atunci necesita un tratament antibiotic adecvat.
Cum putem preveni meningita?
Exista doua modalitati principale prin care se poate preveni meningita – vaccin si antibiotice preventive. Este important sa respectam ca parinti calendarul de vaccinuri care prevede vaccin impotriva meningococului, pneumococului si Haemophilus. Trebuie sa respectam regulile de igiena, sa insistam la copii sa se spele pe maini inainte de masa si dupa folosirea toaletei. Copiii dar si adultii trebuie sa aiba un regim alimentar echilibrat si sanatos, sa se odihneasca suficient si sa faca miscare in mod regulat.
Este important, ca de la aparitia prinelor semne de meningita sa se mearga de urgenta la spital. Doar medicul poate stabili daca este vorba despre o meningita sau o alta afectiune si va recomanda tratamentul necesar.