Facebook (Meta) ar dori sa integreze recunoasterea faciala in ochelarii sai, chiar daca acest lucru ar putea provoca nemultumiri

Facebook (Meta) ar dori sa integreze recunoasterea faciala in ochelarii sai, chiar daca acest lucru ar putea provoca nemultumiri

Meta ar fi in curs de a dezvolta ochelari conectati, dotati cu inteligenta artificiala si recunoastere faciala. Acestia ar putea identifica prietenii tai de pe Facebook si Instagram… si, mai ales, ar putea starni o polemica aprinsa.

In timp ce tehnologia avanseaza cu o viteza fara precedent, autorul acestor randuri se intreaba din ce in ce mai des: este necesar sa comercializam tot ceea ce este posibil din punct de vedere tehnic? Un raport preluat de colegii nostri de la Tech Times ilustreaza perfect acest paradox. Meta, compania-mama a Facebook, ar fi in curs de a proiecta ochelari dotati cu IA si… recunoastere faciala.

Aceasta ultima functionalitate, daca va ajunge pe piata, ar permite scanarea persoanelor pe care utilizatorul le intalneste si identificarea fetei lor, inainte de a le corela cu profilul lor de Facebook, Instagram sau, cum se poate imagina, cu fisa lor de contact de pe WhatsApp. Aceasta recunoastere faciala s-ar baza pe tehnologia deja prezenta in ultimele ochelari conectati ai firmei, numita „Live AI”.

Foarte discutabila, recunoasterea faciala in ochelari pare imposibila din punct de vedere legal

Deocamdata, aceasta functionalitate se abtine sa recunoasca persoanele din jur. Dar Live AI poate deja scana obiecte, locuri si aproape tot ceea ce priveste utilizatorul. Acest lucru ii permite sa ofere informatii la cerere, intr-un mod mai rapid. Conform raportului, Meta a avut deja ideea de a integra recunoasterea faciala in Ray-Ban Meta, inainte de a renunta la ea. Ideea revine insa in discutie, cu o posibila lansare in 2026. Cel putin conform documentului.

Pentru ca este foarte probabil sa apara cateva probleme pe parcurs. Printre acestea, in Europa, se numara si cea a consimtamantului. Sa nu mai vorbim de legile destul de stricte in materie de supraveghere, deoarece acest lucru se aseamana a priori cu o forma de urmarire ilegala. Ramane de vazut si care va fi reactia clientilor care vor purta astfel de ochelari si a celor din jurul lor. Ne amintim, de exemplu, de Google Glass, care permitea utilizatorului sa faca fotografii si videoclipuri intr-un mod putin prea discret.

Vezi si:  Cum sa programezi Reels pe Facebook?

Acest lucru a starnit neincrederea publicului, in special in Statele Unite. In acelasi timp, au aparut cateva noi porecle pentru utilizatori. Printre acestea se numara si cuvantul „Glassholes”, pe care ne vom abtine sa-l traducem.

 

Arata si prietenilor tai:

www.i-drpciv.ro - site-ul cu cele mai bune chestionare auto online. Tot de aici poti face rost de Codul Rutier Mura in Gura, legislatia explicata pe intelesul tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *