De ce sa nu iti mai fie frica de anestezie. Cateva motive

Anestezia a evoluat enorm in ultimii ani si in ziua de azi constituie, teoretic, un act banal. In timpul unei interventii chirurgicale, un bisturiu extrem de ascutit taie uneori mai multe straturi de muschi. O operatie care nu poate exista fara anestezie. Produsele administrate, prin perfuzie sau sub forma de gaz, vizeaza intai suprimarea durerii. Numeroase sunt persoanele care se tem ca nu se vor mai trezi din anestezie sau ca vor ramane paralizate. Noi iti spunem de ce ar trebui sa nu iti mai fie frica de anestezie.

Tehnicile au facut progrese enorme. Exista in ziua de azi o gama de produse anesteziante usor de folosit care se adapteaza oricarui tip de chirurgie. Aparatele care masoara constantele vitale ale pacientului au devenit in egala masura mult mai performante. Tensiunea, frecventa cardiaca sau oxigenarea sangelui sunt urmarite in fiecare clipa. Datorita monitorizarii, anestezistul poate de altfel verifica profunzimea anesteziei si sa o adapteze daca este necesar, spre exemplu pentru a se evita trezirea pacientului in mijlocul operatiei.

Consultatia prealabila evita complicatiile. Inainte de orice operatie, se va consula in mod obligatoriu un medic anestezist-reanimatolog. Acest specialist va identifica factorii de risc pentru a securiza acest act, pentru a adapta produsele si a reduce efectele secundare. Este momentul ideal ca pacientul sa spuna daca are sau nu alergii, daca urmeaza un tratament, inclusiv automedicatia, daca consuma alcool sau daca fumeaza, daca are antecedente medicale sau daca a avut o alta interventie in urma careia s-a trezit mai greu.

Procedura este adaptata fiecarui pacient in parte. In ziua de azi se opereaza mai multe persoane in varsta care sufera de un numar mai mare de patologii decat inainte. Nicio interventie chirurgicala nu poate fi anulata din cauza anesteziei. Varsta nu reprezinta un factor de risc in sine insa, unele patologii precum diabetul sau hipertensiunea sunt considerate factori de risc. Tehnicile de anestezie sunt modulate si profunzimea anesteziei este redusa in functie de nevoile pacientului.

Accidentele mortale sunt extrem de rare. Teama de a nu se trezi din operatie figureaza printre principalele temeri ale pacientilor inainte de o operatie chirurgicala. Insa, evolutia tehnicilor si substantelor dar si personalul mai numeros contribuie la reducerea numarului de riscuri mortale. In 2020, riscurile sunt in mod clar mult mai scazute decat in urma cu 50 de ani. Mai putin de o persoana din 100 000 isi pierde viata in urma unei operatii chirurgicale simple.

Arata si prietenilor tai:

www.i-drpciv.ro - site-ul cu cele mai bune chestionare auto online. Tot de aici poti face rost de Codul Rutier Mura in Gura, legislatia explicata pe intelesul tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *