Cu ocazia evenimentului COP 25 de la Madrid, Organizatia Meteorologica Mondiala, OMM, s-a bazat pe o declaratie ingrijoratoare cu privire la climat. Conform unui raport complex si autorilor sai, anul 2019 inchide un deceniu de calduri exceptionale si de conditii meterologice extreme. Iar anul 2019, el insusi se afla pe podium, din pacate atunci cand vine vorba despre cei mai caldurosi ani inregistrati.
Studiul final, care prezinta dereglarile si evolutia climatului, continand datele integrale, va fi publicat in martie 2020. Asteptand, concluziile ingrijoratoare ale OMM sunt o referitna esentiala pentru cei care sunt procupati de mediu si de schimbarile climatice.
In raportul sau deci, OMM sustine ca anul 2019 incheie un deceniu de calduri exceptionale, in care ghetarii s-au topit si in care nivelul marii a urcat. Aceste efecte, cauzate de gazele cu efect de sera sunt o consecinta directa a activitatii umane.
Aceasta a mai adaugat ca temperaturile medii pentru ultimii cinci ani 2015-2019 si din deceniul trecut 2010 si 2019 sunt cele mai calduroase inregistrate vreodata.
Confirmand ceea ce specialistii din domeniul mediului sau oamenii de stiinta stiu deja de ceva vreme, OMM anunta ca temperatura medie mondiala in 2019 era in jur de cu 1,1 grade mai mare fata de perioada preindustriala.
Concentratii ridicate de dioxid de carbon. La fel de ingrijoratoare, concentratiile de dioxid de carbon, CO2, din atmosfera, au atins un nivel record in anul 2018 si au continuat sa creasca si in 2019.
O amenintare constanta. Si iata o informatie suplimentara. Stiati ca nivelul de CO2 ramane in suspensie in atmosfera si in oceane, timp de foarte multi ani? Poate asa veti fi motivati sa faceti mai mult pentru a proteja mediul.
Specialistii de la OMM mai au si alte stiri rele pentru noi. Cresterea nivelului marii s-a accelerat de cand au inceput masuratorile prin satelit, in anul 1993. Acest lucru este datorat in mare parte topirii ghetarilor din Groenlanda si Antarctica.
Iar oceanul, care absoarbe tot dioxidul de carbon si caldura plateste cel mai scump tribut.
Caldura din oceane a ajuns la temperaturi record si canicula marina este generalizata. Apa marina este cu 26% mai acida decat la inceputul erei industriale. Ecosistemele marine vitale sunt pe cale sa se degradeze.
Daca nu vom lua masuri climatice urgente, vom ajunge sa ne confruntam cu o crestere a temperaturilor cu 3 grade sau mai mult pana la finalul secolului cu un impact din ce in ce mai negativ asupra noastra si asupra planetei.