Ce este hemoleucograma completa si de ce este importanta?

Ce este hemoleucograma completa si de ce este importanta?

Hemoleucograma completa este un test de laborator esential pentru evaluarea starii generale de sanatate. Acest test masoara diferitele componente ale sangelui si ofera informatii valoroase despre diverse afectiuni si probleme de sanatate. In acest articol, vom explora ce este hemoleucograma completa, cum se realizeaza si de ce este atat de importanta.

Ce este hemoleucograma completa?

Hemoleucograma completa este un test de sange care masoara numarul si tipurile de celule din sange, inclusiv globulele rosii, globulele albe si trombocitele. Acest test poate identifica anomalii in celulele sanguine, care pot indica diverse probleme de sanatate.

Componentele hemoleucogramei complete

  1. Globule rosii (eritrocite): Aceste celule transporta oxigenul de la plamani la restul corpului si dioxidul de carbon inapoi la plamani pentru a fi eliminat. Hemoleucograma completa masoara numarul de globule rosii, volumul mediu al acestora si hemoglobina, proteina care transporta oxigenul.
  2. Globule albe (leucocite): Aceste celule sunt esentiale pentru sistemul imunitar, ajutand corpul sa lupte impotriva infectiilor. Testul masoara numarul total de globule albe si tipurile specifice de leucocite (neutrofile, limfocite, monocite, eozinofile si bazofile).
  3. Trombocite (plachete sanguine): Acestea sunt esentiale pentru coagularea sangelui. Hemoleucograma completa evalueaza numarul de trombocite si volumul mediu al acestora.

De ce este importanta hemoleucograma completa?

  1. Detectarea anemiei: Anemia este o afectiune in care numarul de globule rosii sau nivelul de hemoglobina este scazut. Hemoleucograma completa poate identifica diferite tipuri de anemie si cauza acestora.
  2. Identificarea infectiilor: Un numar crescut de globule albe poate indica o infectie bacteriana sau virala. De asemenea, poate sugera inflamatie sau alte afectiuni imune.
  3. Diagnosticarea tulburarilor de coagulare: Un numar anormal de trombocite poate indica probleme de coagulare, cum ar fi trombocitopenia sau trombocitoza, care pot afecta capacitatea sangelui de a se coagula corect.
  4. Monitorizarea afectiunilor cronice: Hemoleucograma completa este folosita pentru a monitoriza diverse afectiuni cronice, cum ar fi leucemia, pentru a evalua raspunsul la tratament si progresia bolii.
Vezi si:  Aloe Vera: cele mai mari beneficii pentru sanatate

Cum se realizeaza hemoleucograma completa?

Hemoleucograma completa implica recoltarea unei mostre de sange, de obicei din vena bratului. Proba este apoi analizata in laborator pentru a masura diferitele componente ale sangelui. Rezultatele sunt comparate cu valorile normale pentru a identifica eventualele anomalii.

Pregatirea pentru hemoleucograma completa

In general, testul de hemoleucograma completa de la Clinica Sante nu necesita pregatiri speciale. Cu toate acestea, este important sa informezi medicul despre orice medicamente pe care le iei, deoarece acestea pot influenta rezultatele testului.

Concluzie

Hemoleucograma completa este un test esential pentru evaluarea starii generale de sanatate si pentru diagnosticarea diverselor afectiuni. Prin masurarea diferitelor componente ale sangelui, acest test poate oferi informatii valoroase care ajuta la identificarea si tratarea problemelor de sanatate in stadii incipiente. Nu neglija importanta hemoleucogramei complete si discuta cu medicul tau despre necesitatea efectuarii acestui test.

Arata si prietenilor tai:

www.i-drpciv.ro - site-ul cu cele mai bune chestionare auto online. Tot de aici poti face rost de Codul Rutier Mura in Gura, legislatia explicata pe intelesul tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *