Cateva feluri prin care poti manca „ecoresponsabil”

Alimente produse pentru a respecta drepturile omului, dar si ale animalelor, care care provine din locuri unde nu se folosesc hormoni de crestere, alimente care nu sunt supra ambalate…

Exista numeroase modalitati prin care poti manca si tu ecoresponsabil.

Consuma mai putina carne. Carnea este cea care are o mai mare amprenta de carbon decat proteinele de sursa vegetala. Daca vei consuma de exemplu, 1 kg de carne de vita, vei produce 27de kg de CO2. Aceasta cifra include productia, dar si transformarea produsului, transportul sau, vanzarea, prepararea, dar si gestionarea de deseuri. In comparatie, aceesi cantitate de tofu produce doar 2 kg de CO2.

Deci pentru a diminua consumul de carne, poti diversifica sursele de proteine vegetale precum tofu, tempeh, proteine de soia, leguminoase, nuci sau seminte.

Cumpara echitabil. Anumite alimente care sunt venite din cele patru colturi ale lumii precum ciocolata, crevetii, cafeaua sau fructele tropicale sunt cel mai adesea produse si culese de oameni victime ale abuzului sau ale unui salariu de mizerie.

Deci cel mai bine ar fi sa te indrepti inspre produse care pun mare pret pe comertul echitabil si care nu incurajeaza samsarii.

Limiteaza risipa alimentara. La supermarket sau in piata cumpara doar lucrurile de care ai cu adevarat nevoie. Si incurajeaza si tu inititativele care te indruma sa cumperi produse „imperfecte” sau care au o data apropiata de expirare. Acasa, gateste cat mai des si foloseste legumele care sunt doar putin „pleostite” deci nu stricta  la ciorbe.

Refuza suprambalarea. Foloseste deci saculete reutilizabile pentru fructe si pentru legume, si da prioritate produselor care se vand la vrac. Privileagiaza si alimentele care nu sunt supraambalate si a caror ambalaj se poate reutiliza usor. Aici intra cartonul, metalul sau sticla.

Prefera produsele bio. Atunci cand alegi un produs bio:

-vei incuraja culturile care nu folosesc pesticide, nici hormoni de crestere sau care nu incurajeaza suprapopularea cu animale.

– produsele transformate fara coloranti chimici, aditivi sau arome artificiale.

Alege doar producatori locali. Deci cele care au fost produse si ambalate in regiunea de unde proveniti.

In plus, nu ar trebui sa abuzezi de produsele congelate sau de cele in conserva. Nu sunt nocive pentru sanatate, ba din contra. Ci, au nevoie de o energie de zece ori mai mare fata de produsele proaspete. Adica se va produce mai mult gaz cu efect de sera. Dar aici intra mai mult produsele semi-preparate, pe care le poti prepara chiar tu la tine acasa.

 

Arata si prietenilor tai:

www.i-drpciv.ro - site-ul cu cele mai bune chestionare auto online. Tot de aici poti face rost de Codul Rutier Mura in Gura, legislatia explicata pe intelesul tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *