Argintul – Mereu Impecabil

Argintul este un metal pretios din care se pot confectiona bijuterii, piese de arta, obiecte de decor, etc.

In trecut, din argint erau facute chiar si monede care reprezentau o anumita suma de bani, marile case imperiale aveau chiar si tacamuri din argint. Indiferent despre ce obiect din argint vorbim, stim cu totii ca o data cu trecerea timpului acestea se pot degrada, stralucirea isi pierde din intensitate si petele de murdarie isi fac aparitia. Daca este vorba despre piese de mare valoare sau antichitati pretioase este mai bine ca ele sa fie duse la un specialist pentru a fi reconditionate, deoarece un amator le poate deteriora.

In afara de obiectele scumpe, cu mare valoare artistica, ne putem ocupa singuri ca monedele, bijuteriile, tacamurile sau platourile de argint sa arate ca noi, desi au o vechime mare. Totusi, este bine sa stim ca tocmai vechimea obiectelor le dau valoarea si poate curatandu-le le degradam.

Asadar, daca este vorba de bijuterii argint, bibelouri, tacamuri incrustate sau tavi cu blazon, este recomandat sa nu ne ocupam de reconditionare pana nu vorbim cu un specialist in domeniu. Sfaturile prezentate in continuare va vor fii de folos daca va doriti sa le reconditionati pe cele la care nu exista riscuri.

Pasta de dinti este una dintre cele mai cunoscute metode de a curata piesele de argint. Umeziti obiectul inainte cu o ora si apoi folosind o laveta fina sau o perie moale imbibate cu pasta, curatati-l cu grija. In scurt timp, piesa va ramane fara urma de pata si plina de stralucire. Nu este indicat sa folositi metoda aceasta pentru obiecte care au cruste adanci deoarece riscati ca pasta sa ramana pe ele si in timp sa degradeze argintul.

Fiertura de cartofi este o alta metoda eficienta, in special pentru piesele mici, care pot fii introduse complet in fiertura. Fierbeti cartofi in apa si dupa ce lasati apa la racit, scufundati complet obiectul in fiertura si in scurt timp va fii ca nou. Este important sa stiti ca trebuie fierti DOAR cartofi si o data ce scoateti obiectul din apa trebuie sters imediat, si nu lasat la uscat.

Amoniacul este o alta substanta care era folosita in trecut pentru curatarea pieselor de argint. Cu toate astea, este mai recomandata intretinerea acestora cu amoniac decat curatarea lor. Procedura este usoara: adaugati putin amoniac intr-un bol care contine apa si detergent, spalati obiectele normal si apoi stergeti-le cu un prosop uscat. Daca intretineti vesela si tacamurile de argint in felul acesta vor ramane stralucitoare pentru mai mult timp.

Apa oxigenata amestecata cu alcool este recomandata pentru obiectele degradate de timp sau pentru cele mai fine si mai delicate. Aceasta combinatie va rezulta un lichid care curata gentil si protejeaza suprafetele. Totusi, in cazul in care obiectele din argint sunt grav degradate, este putin probabil ca aceasta solutie sa aiba un efect remarcabil. Modul de preparare al lichidului este simplu, se adauga o cantitate egala de alcool si de apa oxigenata, obiectul care se doreste a fii curatat se introduce in acea solutie si dupa 20 de minute se scoate si se sterge cu o laveta uscata.

 

Arata si prietenilor tai:

www.i-drpciv.ro - site-ul cu cele mai bune chestionare auto online. Tot de aici poti face rost de Codul Rutier Mura in Gura, legislatia explicata pe intelesul tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *