Deviatie de Sept: Cum Afecteaza si Cum se Trateaza

Deviatie de Sept: Cum Afecteaza si Cum se Trateaza

Deviatia de sept este o conditie comuna a nasului, caracterizata de devierea sau deplasarea septului nazal, structura cartilaginoasa si osoasa care separa cele doua cavitati nazale. Aceasta deviatie poate fi prezenta din nastere sau poate fi rezultatul unui traumatism nazal, cum ar fi fracturile. Deviatia de sept poate determina o serie de simptome si complicatii, care pot afecta atat respiratia, cat si aspectul estetic al nasului.

Printre simptomele frecvente ale deviatiei de sept se numara dificultatea de respiratie, congestia nazala cronica, sangerarile nazale frecvente si disconfortul facial. De asemenea, persoanele cu deviatie de sept pot prezenta si alte probleme, precum apneea de somn sau sinuzita cronica. Pe langa aceste simptome, deviatia de sept poate contribui la deformari estetice ale nasului, cum ar fi asimetria sau cocoșarea.

Tratamentul pentru deviatia de sept poate varia in functie de severitatea simptomelor si de impactul acesteia asupra calitatii vietii pacientului. In cazurile usoare, administrarea de medicamente pentru a reduce congestia nazala sau pentru a controla simptomele poate fi suficienta. Cu toate acestea, in cazurile mai severe sau atunci cand simptomele persista, interventia chirurgicala poate fi necesara.

Chirurgia pentru deviatia de sept, cunoscuta sub numele de septoplastie, este o procedura care vizeaza corectarea deviatiei septului nazal pentru a restabili functia respiratorie normala si pentru a reduce simptomele asociate. In timpul septoplastiei, chirurgul plastician va accesa septul nazal printr-o incizie interna sau externa si va corecta deviatia, redreptandu-l sau realiniindu-l pentru a permite un flux de aer mai bun prin nas.

Recuperarea dupa septoplastie poate varia in functie de complexitatea interventiei si de fiecare pacient in parte. In general, pacientii pot experimenta umflaturi si disconfort in primele zile dupa operatie, iar unele restrictii pot fi impuse pentru a evita riscul de complicatii. Este important ca pacientii sa urmeze cu atentie instructiunile postoperatorii ale chirurgului si sa revina la consultatii de control pentru a monitoriza progresul recuperarii.

Vezi si:  Dietele periculoase pe care sa nu le tii daca vrei sa fii cat mai sanatos

In concluzie, deviatia de sept poate fi o problema inconfortabila si debilitanta pentru cei afectati, afectand atat respiratia, cat si calitatea vietii. Cu toate acestea, prin tratamente adecvate, precum septoplastia, simptomele pot fi gestionate si functia respiratorie poate fi restabilita. Daca resimtiti dificultati de respiratie sau alte simptome asociate cu deviatia de sept, consultati un specialist pentru evaluare si tratament adecvat.

Arata si prietenilor tai:

www.i-drpciv.ro - site-ul cu cele mai bune chestionare auto online. Tot de aici poti face rost de Codul Rutier Mura in Gura, legislatia explicata pe intelesul tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *