China se lanseaza in cursa cu asteroizi

China se lanseaza in cursa cu asteroizi

China a anuntat si ea recent, la randul sau, lansarea unei sonde inspre un asteroid. La fel ca si expeditiile similare lansate in ultimii ani de catre Europa, Statele Unite si Japonia.

Misiunea, care ar trebui sa dureze 10 ani are drept destinatie asteroidul 2016 H0, un mic corp celest cu un diametru de 41 de metri care a evoluat la aproape 5, 2 milioane de km fata de Pamant, a anuntat agentia spatiala chinezeasca.

Sonda va trebui sa aduca pe Pamant esantioane cu solul de la asteroid, a explicat in fata presei directorul Centrului explorarii si al ingineriei spatiale Liu Jizhong, fara sa dea insa data exacta a lansarii misiunii.

Motorul se va diviza in doua atunci cand se va intoarce inspre Pamant. O capsula care transporta esantioanele va ajunge pe sol terestru, in timp ce un alt modul se va indrepta inspre un alt obiect celestu si mai indepartat, cometa 133P, care se afla la peste 300 de milioane de km distanta fata de pamant.

  1. Liua a chemat savanti din lumea intreaga pentru a participa a aceasta expeditie si pentru a participa cu experientele lor anterioare la bordul sondei.

Anuntul acestei misiuni chinezesti vine in timp ce Japonia a reusit in luna februarie sa puna o sonda pe un asteroid care se afla la o distanta de 340 de milioane de km fata de Pamant. Sonda Hayabusa 2 a trimis deja in octombrie pe Ryugu, un mic robot aterizor, franco-german, Mascot.

Mascot este fratele mai mic al aterizorului Philae, ale carui aventuri pe cometa Tchouri, la peste 500 de milioane km distanta au tinut cu sufletul la gura o multime de pasionati. Lansat de sonda europeana Rosetta, a fost primul obiect terestru care a ajuns pe o cometa.

Vezi si:  Ce este Google Adsense?

In ceea ce o priveste Nasa, a survolat, inca din luna ianuarie, cu sonda sa, New Horizons, obiectul numit Ultima Thule, care se afla la fenomenala distanta de 6, 2 miliarde  de km.

O alta sonda Nasa, Osiris- Rex, a stabilit la sfarsitul lunii decembrie un record, plasandu-se pe orbita in jurul asteroidului Bennu, la 110 milioane de km fata de Pamant.

China va cheltui de acum inainte mai multi bani pentru programele sale spatial civile si militare, mai multi decat Rusia sau Japonia. Bugetul sau evaluat de OCDE a ajuns pana la 8,4 miliarde de dolari in 2017 si continua sa creasca. Nu mai are mult si o va ajunge pe America.

Arata si prietenilor tai:

www.i-drpciv.ro - site-ul cu cele mai bune chestionare auto online. Tot de aici poti face rost de Codul Rutier Mura in Gura, legislatia explicata pe intelesul tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *