Acest proiect ar putea parea pentru unii unul foarte ciudat sau imposibil, si totusi, este unul foarte serios. In 4 februarie, armata americana, a anuntat prin intermediul Agentiei sale pentru proiectele de cercetare avansata de aparare, ca a incheiat un acord cu General Electric pentru a pune la cale un dispozitiva capabil sa extraga aerul pornind de la aerul din atmosfera.
GE a primit 14, 3 milioane de dolari de la agentia guvernamentala pentru a dirija timp de patru ani acest proiect in cadrul programului sau de extractie al apei din atmosfera. Acest proiect nebun, numit AIR2WATER era deja in discutii la General Electric. Firma Americana isi doreste sa produca un mic rezervor mobil, destul de lejer, care poate sa fie transportat de catre patru personae. Si acest dispozitiv ar putea sa produca suficienta apa pentru 150 de soldati in fiecare zi.
Echipa stiintifica de la GE, condusa de Omar Yaghi, inginer in chimie la universitatea Berkeley, a dezvoltat o substanta cristalina extrem de poroasa. Eficient chiar si in plin desert. Aceasta substanta, compusa in principal din ioni metalici legati intre ei, actioneaza ca si un filet care poate capta gazul. Aceasta tehnologie este folosita in plin desert inca din anul 2014. S-au testat aceste colectoare de apa in Arizona si in desertul Mojave si s-a constatat faptul ca importante cantitati de apa pot sa fie recoltate din aer.
Chiar si in zonele mai aride, vaporii de apa raman in suspensie in aer. Particulele de aer capturate de catre ioni sunt agregate inainte de a fi eliberate datorita unui schimbator de caldura fabricat cu ajutorul unei imprimante 3D. Conform lui Omar Yaghi, este vorba despre o tehnologie extrem de complexa care poate functiona la o temperatura exterioara de pana la 25 de grade. Si apa care se obtine este perfect potabila.
Apa este o mare problema atunci cand este razboi. Nevoile de apa ale soldatilor sunt cruciale si cer o infrastructura destul de importanta. Si conform studiilor recente, in jur de 10-12% din pierderile umane din Irak sau Afghanistan erau datorate transportului de apa si de carburant. Si de tehnologia AIR2WATER ar putea profita nu doar soldatii, ci si intrega populatie mondiala. Care inca sufera de un acces restrans la apa potabila. Peste un miliard de persoane din intreaga lume nu au acces la apa si un total de 2,7 miliarde nu au acces la apa macar o luna pe an.