Traditii de Craciun in Romania

Traditii de Craciun in Romania

In societatea romaneasca si in calendarul romanesc, Craciunul ocupa un loc deosebit de important si lasa locul unor traditii, obiceiuri, legende si festivitati care mai de care mai interesante, extrem de diferite in functie de fiecare regiune in parte. Cum se celebreaza Craciunul in Romania?

Dupa 40 de zile de post, crestinii se pregatesc sa intampine asa cum trebuie Nasterea Domnului. Legenda spune ca, in noaptea de dinainte de Craciun animalele incep sa vorbeasca, cerul se deschide, stancile se desprind de munti si comorile incep sa iasa la suprafata. Peste tot domneste o atmosfera feerica, de sarbatoare. Odata cu lasarea serii, grupuri de colindatori incep sa bata la usile oamenilor si sa intrebe Primiti cu colinda?

Copiii canta colinde si se ureaza celor care i-au primit in casa o viata lunga si sanatate. Aroma cozonacilor abia scosi din cuptor, mirosul crengutelor de brad agatate la geamuri, intalnirea cu cei dragi…iata doar cateva din lucrurile care confera farmec acestei sarbatori. In Ajun de Craciun colindele rasuna peste tot, pana tarziu in noapte. Nu doar copiii merg la colindat ci si adultii. Pe vremuri, exista un grup distinct – cel al tinerilor celibatari si cel al barbatilor casatoriti. In zilele noastre, exista si femei care merg la colindat. In Ajun de Craciun se tine un post extrem de strict. In Bucovina se mananca grau, peste, ciuperci si varza insa exista sate in care oamenii tin post negru. Se merge si la cimitir pentru a aprinde o lumanare pentru sufletele celor care nu mai sunt printre noi. Se spune ca de Craciun sufletele mortilor coboara pe pamant, unii sateni le rezerva locuri la masa.

Vezi si:  Traditii de nunta in Transilvania

Mancarea traditionala preparata cu aceasta ocazie este de obicei pe baza de porc- sarmale, carnati, cartabos, friptura. In ceea ce priveste desertul, cozonacul cu nuca si cu cacao este nelipsit.

In Tara Oasului, in extrema  nordica a Romaniei, baietii fac urari si colinda insotiti de instrumente specifice regiunii, cetera si zongora, respectiv o vioara si o chitara cu acorduri modificate. Un cantec frumos, pastrat de mai multi ani este Viflaimul. Aceasta piesa cu caracter profund religios evoca povesti incarcate de istorie, de mistere, din timpul Nasterii lui Christos.

In unele sate din Moldova se crede ca in noaptea de Craciun portile cerului se deschid si ca un crestin adevarat poate auzi clopotele ceea ce este semnul unui an prosper si in buna sanatate.

Arata si prietenilor tai:

www.i-drpciv.ro - site-ul cu cele mai bune chestionare auto online. Tot de aici poti face rost de Codul Rutier Mura in Gura, legislatia explicata pe intelesul tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *