Ce se intampla in organism atunci cand ai un atac de anxietate?

Ce se intampla in organism atunci cand ai un atac de anxietate?

Tensiunea nervoasa care insoteste anxietatea acuta isi are originea in creier si induce numeroase simptome fizice care exacerbeaza anxietatea. Acest cerc vicios se bazeaza pe mecanisme complexe care combina procese neurologice, hormonale si psihologice.

„In limbaj medical, anxietatea inseamna anticipare negativa: ceea ce urmeaza sa se intample nu este bun pentru mine”, subliniaza neurologul Laurent Vercueil, membru al Institutului de Neurostiinte din Grenoble si autor al cartii Chatouilles et autres petits tracas neurologiques (Editura Belin).

Anxietatea poate fi justificata, de exemplu atunci cand mergi in ceata densa pe marginea unei stanci, „dar de cele mai multe ori este nepotrivita: amplifica un pericol care este in cel mai bun caz minim, in cel mai rau inexistent”, continua specialistul. Amenintarea nu este reala, dar teama exista. Oricare ar fi cauzele ei, ea mentine organismul sub presiune.

Iar daca intensitatea ei creste vertiginos, se declanseaza un atac de panica, care duce la o cascada de reactii in lant care fac organismul sa piarda controlul asupra situatiei. O persoana din patru va avea cel putin un atac de panica in timpul vietii. Femeile sunt de doua ori mai predispuse decat barbatii.

Ce efecte pe termen lung poate avea anxietatea asupra organismului?

Sistemul cardiovascular

Anxietatea poate avea un impact asupra ritmului cardiac si a circulatiei sangelui, ducand adesea la cresterea ritmului cardiac, palpitatii si uneori dureri in piept.

Stresul pe termen lung si anxietatea cronica pot avea un impact negativ asupra sistemului cardiovascular pe termen lung, iar unele studii au sugerat ca anxietatea creste riscul de hipertensiune arteriala, atac de cord sau accident vascular cerebral la persoanele altfel sanatoase.

Vezi si:  Motive pentru care femeile au nevoie de mai mult somn decat barbatii

Sistemul respirator

Anxietatea poate cauza adesea probleme respiratorii, cum ar fi lipsa respiratiei sau hiperventilatia, in special in cazul atacurilor de panica.

Pentru pacientii care sufera deja de o afectiune respiratorie precum astmul sau BPOC, poate exista un risc mai mare de spitalizare din cauza complicatiilor legate de anxietate. Anxietatea poate exacerba, de asemenea, simptomele acestor doua afectiuni.

Sistemul nervos central

Anxietatea cronica si stresul determina organismul si creierul sa elibereze hormoni de stres pentru a ajuta organismul sa faca fata, ceea ce poate duce la o crestere a simptomelor precum depresia, durerile de cap si ametelile.

Atunci cand creierul inunda sistemul nervos cu hormoni ai stresului, precum adrenalina si cortizolul, pe o perioada lunga de timp, acesta perturba multe dintre procesele organismului si poate provoca uzura acestuia. De asemenea, s-a constatat ca acesta contribuie la cresterea in greutate.

Sistemul digestiv

Anxietatea poate provoca, de asemenea, probleme digestive. In timpul raspunsului la stres, cortizolul ajuta la deplasarea fluxului sanguin catre organele esentiale, cum ar fi creierul, membrele si muschii mari, departe de organele sau procesele neesentiale, cum ar fi tractul digestiv.

Ca urmare, un pacient anxios poate prezenta o serie de probleme digestive, cum ar fi stomacul deranjat, greata, diareea sau stomacul agitat.

Cercetarile au sugerat o legatura potentiala intre stres, tulburarile de anxietate si aparitia sindromului intestinului iritabil (IBS). Un studiu realizat in India a aratat ca 30-40% dintre persoanele care sufera de IBS aveau si tulburari de anxietate sau depresie.

Sistemul imunitar

Pe termen scurt, anxietatea poate stimula de fapt raspunsul sistemului imunitar prin eliberarea de hormoni. Cu toate acestea, anxietatea cronica sau pe termen lung poate avea efectul opus.

Vezi si:  Peelinguri Profesionale: Secretul unei Pielii Stralucitoare si Sanatoase

Cortizonul eliberat in timpul raspunsului la stres suprima aspectele sistemului imunitar care lupta impotriva bacteriilor si infectiilor, alterand astfel raspunsul imunitar natural. Ca urmare, persoanele cu tulburari de anxietate sunt adesea mai sensibile la raceli, gripa si alte infectii.

Cum pot fi tratate simptomele fizice ale anxietatii?

Deoarece anxietatea poate avea un impact atat de semnificativ asupra sanatatii, este important sa cauti ajutor. In timp ce anxietatea usoara se poate ameliora de la sine, anxietatea cronica este de lunga durata si se poate agrava in timp.

Tratarea simptomelor anxietatii depinde in mare masura de simptomele in sine si de gravitatea lor. Anxietatea este o afectiune tratabila, astfel incat medicii pot prescrie sau recomanda o combinatie de mai multe tratamente.

 

Sursa: https://www.marieclaire.fr/ce-qu-il-se-passe-dans-le-corps-quand-on-fait-une-crise-d-anxiete,1484698.asp

Arata si prietenilor tai:

www.i-drpciv.ro - site-ul cu cele mai bune chestionare auto online. Tot de aici poti face rost de Codul Rutier Mura in Gura, legislatia explicata pe intelesul tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *