Zincul se afla in general in muschi, oase, creier, rinichi si ficat, fiind un oligoelement esential pentru reactiile enzimatice ale corpului, dar si pentru buna dezvoltare a sistemului imunitar printre altele.
Fiind un oligoelement, asta inseamna ca avem nevoie doar de cantitati mici din el. Dar este esential pentru buna functionare a celulelor. Participa la formarea de tesuturi si la fabricarea de hormoni.
Pe de alta parte, face parte din categoria unor proteine. Si participa la majoritatea reactiior chimice implicand enzime.
Care sunt deci cele mai bogate alimente in zinc ce ar trebui sa se regaseasca si in alimentatia ta?
Carnea. Unul din alimentele bogate in zinc, vedeta chiar atunci cand vine vorba despre consumul sau este ficatul. Carnea rosie este si ea foarte bogata in zinc, mai ales cea de vita. Pentru aportul zilnic de zinc se mai poate consuma si carne de pui sau carne de porc.
Fructele de mare. Poti include in alimentatia ta si molustele si crustaceele in general, foarte bogate si ele in zinc. Crabii, cu 4, 7 mg de zinc, sunt si ei o alegere buna.
Fructele uscate. Fructele uscate, precum alunele sau migdalele sunt si ele foarte bogate in zinc. Cu alte cuvinte, migdalele, semintele de dovleac, nucile pecan sau nucile caju reprezinta o modalitate ideala de a adauga o portie suplimentara de zinc. Dar si alte minerale precum magneziul.
Cerealele integrale. Iata un motiv in plus de a consuma cereale integrale- contin si zinc, pe langa fibre. Painea, orezul, graul sau quinoa, in versiunea lor nerafinata, sunt cele care vin cu o cantitate deloc de neglijat de minerale esentiale.
Produsele lactate. Branza, laptele sau iaurtul sunt cele care te ajuta sa pastrezi sanatatea oaselor, datorita aportului lor de calciu, dar care contin in acelasi timp mici cantitati de zinc, foarte usor de absorbit de catre organism.
Cacao. Este un aliment care nu numai ca te ajuta sa lupti contra maladiilor cardiovasculare sau sa reduci depresiile, ci sa iti faci in acelasi timp si plinul de zinc, nu are de ce sa nu iti placa.